De voormalige kopman van het Verzetsleger van de Heer (LRA) Dominic Ongwen wordt overgeleverd aan het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC). Het Amerikaanse leger en Afrikaanse militairen pakten de man vorige week op in de Centraal-Afrikaanse Republiek, waarna ze hem overleverden aan het Oegandese leger. Deze besloot op haar beurt om Ongwen over te leveren aan het ICC.

Aanklagers van het Hof beschuldigen Ongwen van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Bovendien zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan slavernij, moord en plundering. Owen zelf startte zijn 'carrière' als kindsoldaat. Net zoals vele andere werd hij ontvoerd en gedwongen om de wapens op te nemen. Nadien klom hij snel op in de rangen van het verzetsleger.

Bloedige strijd

LRA voert al jaren een bloedige strijd in het noorden van Oeganda, het zuiden van Soedan en het noordoosten van de Democratische Republiek Congo. De LRA-oprichter Joseph Kony is ook door het Strafhof aangeklaagd, maar blijft tot op vandaag onvindbaar. De Verenigde Naties looft een premie van 5 miljoen dollar uit voor diegene die Kony vindt.

Sinds 2011 maakt een gecombineerde Amerikaans-Afrikaanse troepenmacht jacht op Kony en andere leiders. Maar die zoektocht verloopt erg moeizaam onder meer doordat de guerrillastrijders zich schuilhouden in een groot en dichtbebost gebied.

De voormalige kopman van het Verzetsleger van de Heer (LRA) Dominic Ongwen wordt overgeleverd aan het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC). Het Amerikaanse leger en Afrikaanse militairen pakten de man vorige week op in de Centraal-Afrikaanse Republiek, waarna ze hem overleverden aan het Oegandese leger. Deze besloot op haar beurt om Ongwen over te leveren aan het ICC. Aanklagers van het Hof beschuldigen Ongwen van misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. Bovendien zou hij zich schuldig hebben gemaakt aan slavernij, moord en plundering. Owen zelf startte zijn 'carrière' als kindsoldaat. Net zoals vele andere werd hij ontvoerd en gedwongen om de wapens op te nemen. Nadien klom hij snel op in de rangen van het verzetsleger. LRA voert al jaren een bloedige strijd in het noorden van Oeganda, het zuiden van Soedan en het noordoosten van de Democratische Republiek Congo. De LRA-oprichter Joseph Kony is ook door het Strafhof aangeklaagd, maar blijft tot op vandaag onvindbaar. De Verenigde Naties looft een premie van 5 miljoen dollar uit voor diegene die Kony vindt.Sinds 2011 maakt een gecombineerde Amerikaans-Afrikaanse troepenmacht jacht op Kony en andere leiders. Maar die zoektocht verloopt erg moeizaam onder meer doordat de guerrillastrijders zich schuilhouden in een groot en dichtbebost gebied.