Obama ziet opening in Syrië: Russisch voorstel mogelijk ‘significante doorbraak’

Barack Obama © REUTERS
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

VS-president Barack Obama wil het Russische initiatief om de Syrische chemische wapens onder internationaal toezicht te stellen ernstig onderzoeken. Hij wil ondertussen wel de militaire druk hoog houden. De Amerikaanse Senaat heeft een stemmingen over militair optreden uitgesteld.

“We zullen dit diplomatieke spoor volgen”, zei Obama in een interview met Fox News, een van de zes die hij gaf aan de vooravond van een speech uit het Oval Office dinsdagnacht Belgische tijd. “Ik hoop ten stelligste dat dit kan opgelost worden op een niet-militaire manier.”

In een ander interview, met NBC, zei Obama dat hij het Russische voorstel aanvankelijk “met een korrel zout” nam. Maar als het regime van Bashar Al-Assad het Russische voorstel accepeteert, “kan dat een significante doorbraak betekenen.”

Dat vindt men blijkbaar ook in het Amerikaanse Congres. Daar maakte de Democratische meerderheidsleider in de Senaat Harry Reid bekend dat hij een eerste procedurele stemming over Syrië, die gepland was voor woensdag, uitstelt.

Militaire druk

De laatste dagen was duidelijk geworden dat Obama veel kans maakte om met zijn Syrische plannen het onderspit te delven in het parlement, waar zowel Democraten als Republikeinen er grote problemen mee hebben. Als het Russische plan slaagt, dan kan dat Obama flink wat gezichtsverlies besparen.

Tegen die achtergrond benadrukte Obama op CNN evenwel dat de schijnbare bereidwilligheid van Syrië het resultaat is van de militaire druk die hij de voorbije weken op dat land uitgeoefend heeft. “Het is onwaarschijnlijk dat we zelfs maar dit soort statements te horen hadden gekregen zonder een geloofwaardige militaire dreiging.”

Voet op de pedaal

Obama wil die druk ook volhouden. “Het is belangrijk dat we onze voet niet van de pedaal halen, zodat ze begrijpen dat we menen wat we zeggen”, stelde hij op Fox.

Volgens Obama kan het al snel duidelijk worden hoe ernstig het Russische voorstel en de Syrische reactie is. De Syriërs zeiden tot nog toe niet formeel toe dat ze hun chemische wapens willen overdagen, maar ‘verwelkomen’ het plan van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov.

“We zullen onmiddellijk gaan praten met de Russen en bekijken welke voorwaarden ze voorstellen”, zei Obama, die ook effectieve controle wil. “Het is niet genoeg om elkaar te vertrouwen”, parafraseerde hij Ronald Reagan: “We zullen het ook moeten verifiëren.”

Niet bang van Assad

Obama veegde de uitspraken weg van Bashar Al-Assad, die in een interview op de Amerikaanse televisie dreigde met vergelding als de VS zou aanvallen. “Assads militaire capaciteiten zijn niet significant in de vergelijking met die van de VS”, zei hij aan Fox.

“Meneer Assad heeft macht ten overstaan van kinderen of van een oppositie die zichzelf nog niet georgansiseerd heeft en niet uit professionele, getrainde soldaten bestaat. Hij heeft geen geloofwaardige middelen om de VS te berdeigen”, stelde hij op CNN.

Obama erkende dat Syrië zou kunnen terugslaan met terreuraanslagen. maar dat is niet meer dan “het soort dreiging waar we in de hele wereld elke dag mee te maken hebben.”

Partner Content