Obama zal belastingplan Republikeinen tegenhouden met veto

© Reuters

Barack Obama zal zijn presidentieel veto uitspreken tegen een belastingplan van de Republikeinen, omdat het ‘slecht is voor de middenklasse’.

De Amerikaanse president Barack Obama zal het laatste voorstel van de Republikeinen voor de aanpak van de overheidsfinanciën tegenhouden met een veto. Dat heeft een woordvoerder van het Witte Huis laten weten. Volgens Obama is het plan slecht voor de middenklasse.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden stemt wellicht donderdag over het plan van de Republikeinse leider John Boehner. Dat zou ervoor zorgen dat Amerikanen pas met een inkomen vanaf 1 miljoen dollar meer belasting gaan betalen. Obama wil dat de belastingen worden verhoogd voor mensen die 400.000 dollar of meer verdienen.

De Democraten en de Republikeinen moeten voor het einde van het jaar een akkoord zien te bereiken over maatregelen waarmee de Amerikaanse staatsschuld op termijn kan worden teruggedrongen. Lukt dat niet, dan treden automatisch belastingverhogingen en bezuinigingen ter waarde van 600 miljard dollar in werking. Deze “fiscal cliff” zou een zware rem zetten op de groei van ’s werelds grootste economie en de Amerikanen meteen in de geldbuidel treffen.

Obama riep de Republikeinen op samen met de Democraten naar een “redelijke oplossing” te zoeken voor de patstelling. (Belga/SD)


Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content