Obama wil uitgeprocedeerde vluchtelingen deporteren – probleem voor Democratische presidentskandidaten

Een vluchteling in een opvangcentrum © REUTERS
Rudi Rotthier

Een plan van de regering Obama om vanaf januari vluchtelingen uit Midden-Amerika te deporteren, komt slecht aan bij Democratische presidentskandidaten. Bernie Sanders en Martin O’Malley keuren het plan af, terwijl Hillary Clinton commentaar weigert.

Sinds vorig jaar zijn 100.000 families uit Centraal-Amerika illegaal de VS ingekomen, en daarnaast een groeiende groep van minderjarigen die zonder familie reizen.

Ze ontvluchtten geweld in El Salvador, Guatemala en Honduras, of economische problemen, en vragen asiel aan. De groep groeit versneld aan, wat er volgens sommigen in de regering Obama mee te maken heeft dat niemand het land wordt uitgezet. Mede daarom zouden steeds meer bewoners een poging wagen. En daar wil men nu, na een hevige en conflictuele discussie binnen de regering, een einde aan maken. De uitgeproceerden zouden vanaf volgende maand opgepakt en gedeporteerd worden. Het is niet duidelijk over hoeveel mensen het zal gaan, honderden zeker, misschien duizend of duizenden – afhankelijk van hoeveel uitgeprocedeerden men terugvindt.

95,6 procent

Het nieuws lekte even voor kerstdag via The Washington Post uit.

Al gauw trokken belangengroepen en mensenrechtgroepen van leer tegen de deportatie.

De plannen zorgden ook voor politieke deining.

Bernie Sanders, Democratisch presidentskandidaat, wees de uitwijzing van de hand: “Ons land is altijd een baken van hoop geweest, een asielplaats voor verdrukten… We moeten de kinderen en families die vluchten helpen, niet ze wegsturen”.

Martin O’Malley, een andere presidentskandidaat. “Vakantieplannen om mensen die op de vlucht zijn voor de dood op te pakken en te deporteren zijn verkeerd. We zijn een beter land dan dat.”

De campagne van Hillary Clinton reageerde niet.

De Republikeinse senator Ron Johnson, hoofd van de commissie voor binnenlandse veiligheid, was dan weer positief. “Het beste middle om deze crisis te ontzenuwen, is om de stimulans weg te nemen die voorspruit uit het feit dat 95,6 procent van de illegal migranten mogen blijven”.

Spaanstalige kiezers

De zaak ligt onder meer gevoelig omdat de Republikeinse presidentskandidaten, onder aanvoering van Donald Trump, globaal tegen inwijking hebben gesproken, terwijl de Democraten eerder op de positieve kanten van migratie wezen. Dat gaf die Republikeinen volgens peilingen een uitgesproken nadeel bij de Spaanstalige gemeenschap. De Democratische kandidaten vrezen dat een deel van hun relatief voordeel door deze deportatie tenietgedaan zal worden.

Voor de regering Obama, die altijd gezegd heeft dat het probleem van de recente inwijking wel meeviel en onder controle was, is het ook een koerswijziging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content