Obama wil tot 2016 9800 VS-soldaten in Afghanistan houden

© REUTERS

De VS beëindigt dit jaar de gevechtsmissie in Afghanistan maar wil daar in 2015 nog 9800 soldaten houden. Dat heeft president Barack Obama bevestigd in het Witte Huis.

2014 is een scharnierjaar en een moment voor Amerika om de bladzijde om te slaan waarbij Washington tien jaar lang een groot stuk van zijn buitenlandse beleid aan Afghanistan en Irak heeft besteed, aldus Obama. De formele Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan – 32.000 soldaten – loopt derhalve eind dit jaar af. “Dit jaar brengen wij de langste oorlog van Amerika tot een verantwoord einde”, zei Obama, geciteerd door de Amerikaanse tv-zenders. “Wij ronden het werk af dat we waren begonnen.”

Adviserende rol

De president voegde eraan toe dat er begin volgend jaar nog ongeveer 9.800 Amerikaanse soldaten in Afghanistan zullen zijn. Maar die zullen niet langer meer patrouilleren in steden, gebergtes en valleien.

Tegen eind 2016 zal de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Afghanistan op het “normale ambassade-niveau” zijn, aldus Obama. De Amerikanen zullen dan een “adviserende rol” hebben.

‘Geen perfecte plaats’

Hij voegde eraan toe dat de Amerikanen geleerd hebben dat het “moeilijker is oorlogen te beëindigen dan te starten” en dat Washington zal moet erkennen dat Afghanistan “geen perfecte plaats zal zijn”. Het is ook “niet de rol van Amerika” ervoor te zorgen dat het er wel één wordt.

Toch waarschuwde Obama dat de nieuwe kalender afhangt van de ondertekening door de toekomstige Afghaanse president van het bilateraal veiligheidsverdrag. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content