De Amerikaanse president Barack Obama vraagt aan het Congres extra geld om de strijd op te voeren tegen een van de meest gevreesde rebellenbewegingen in Afrika, het Oegandese Verzetsleger van de Heer (LRA) van Joseph Kony.

Het plan van Obama, dat hij woensdag in een brief aan de Senaat en het Huis van Afgevaardigden uit de doeken deed, bestaat uit vier hoofddoelstellingen: de burgerbevolking beter beschermen, Kony en andere LRA-kopstukken vatten, LRA-rebellen aanmoedigen om over te lopen of hun wapens neer te leggen en de humanitaire hulp aan getroffen gemeenschappen opvoeren.

Terreur

Het LRA ontstond in 1987 met als doel om in Uganda een theocratie te installeren, gebaseerd op de Bijbelse Tien Geboden. Tegenwoordig zaaien de rebellen ook terreur in Sudan, de Democratische Republiek Congo en Centraal-Afrika.

Uganda, een bondgenoot van de VS, slaagt er al meer dan 20 jaar niet in om het LRA te verslaan.

Kony is een van de meest gezochte mannen ter wereld. Zijn rebellen zijn vooral berucht voor het ontvoeren van kinderen. Jongens worden ingezet als kindsoldaten, meisjes als seksslavinnen.

De Amerikaanse president Barack Obama vraagt aan het Congres extra geld om de strijd op te voeren tegen een van de meest gevreesde rebellenbewegingen in Afrika, het Oegandese Verzetsleger van de Heer (LRA) van Joseph Kony. Het plan van Obama, dat hij woensdag in een brief aan de Senaat en het Huis van Afgevaardigden uit de doeken deed, bestaat uit vier hoofddoelstellingen: de burgerbevolking beter beschermen, Kony en andere LRA-kopstukken vatten, LRA-rebellen aanmoedigen om over te lopen of hun wapens neer te leggen en de humanitaire hulp aan getroffen gemeenschappen opvoeren. Terreur Het LRA ontstond in 1987 met als doel om in Uganda een theocratie te installeren, gebaseerd op de Bijbelse Tien Geboden. Tegenwoordig zaaien de rebellen ook terreur in Sudan, de Democratische Republiek Congo en Centraal-Afrika. Uganda, een bondgenoot van de VS, slaagt er al meer dan 20 jaar niet in om het LRA te verslaan. Kony is een van de meest gezochte mannen ter wereld. Zijn rebellen zijn vooral berucht voor het ontvoeren van kinderen. Jongens worden ingezet als kindsoldaten, meisjes als seksslavinnen.