Bij een toespraak in Jeruzalem herhaalde Obama, die in het verleden wel eens het verwijt kreeg dat hij een te lauwe vriend is voor Israël, dat de VS de joodse staat onvoorwaardelijk zal blijven steunen.

"Zij die Israëls recht om te bestaan ontkennen, kunnen net zo goed de aarde onder hun voeten of de lucht boven zich ontkennen", zei hij. "Zo lang er een Verenigde Staten van Amerika is, 'Ah-tem lo lah-vahd'." (Hebreeuws voor 'u bent niet alleen')

Risico's

Obama pleitte er in Jeruzalem voor dat de vredesgesprekken met de Palestijnen hernomen zouden worden. Vooral na de Arabische Lente is dat volgens hem van belang. Met alle turbulente gebeurtenissen in de regio mag Israël zich niet in zichzelf keren, zei hij.

"Als politicus kan ik u dit verzekeren: politieke leiders zullen geen risico's nemen als het volk niet eist dat ze dat doen. U moet zelf de verandering creëren die u wil zien."

Obama stelde dat de Palestijnen hetzelfde recht op zelfbeschikking hebben als Israëli's. "Ga in hun schoenen staan. Bekijk de wereld door hun ogen. Het is niet fair dat een Palestijns kind niet kan opgroeien in een eigen staat en leeft in de aanwezigheid van een buitenlands leger dat de bewegingsvrijheid van haar ouders elke dag belemmert."

"Bezetting noch uitzetting is het antwoord", vervolgde Obama. "Net zoals Israëli's een staat hebben gebouwd in hun thuisland, hebben de Palestijnen het recht om een vrij volk te zijn in hun eigen land."

Nederzettingen

Later op de dag sprak Obama in Ramallah, op de westelijke Jordaanoever, na een ontmoeting met de Palestijnse leider Mahmoud Abbas. Hij deed dat kort nadat raketten die uit de Palestijnse Gazastrook gelanceerd waren, insloegen op Israëlisch grondgebied.

Obama veroordeelde de raketaanval, maar stelde ook dat de Israëli's zulke feiten niet mogen aangrijpen als excuus om niet te onderhandelen. Tegelijkertijd zei hij dat de Palestijnen hun eis moeten laten vallen dat de bouw van joodse nederzettingen in de bezette gebieden compleet ophoudt voordat zijn aan de onderhandelingstafel gaan zitten.

"Als we successen willen boeken, moeten we afstappen van de formules en gewoontes die vooruitgang geblokkeerd hebben", zei Obama tijdens zijn persconferentie met Abbas. "Beide zijden zullen anders moeten gaan denken."

Bocht

Obama was kritisch over de Israëlische nederzettingspolitiek, en dan vooral in het gebied vlak ten oosten van Jeruzalem ("zeer moeilijk te verzoenen met een tweestatenoplossing"), maar zei niet dat de bouw moet ophouden.

In 2009, bij zijn grote toespraak voor de moslimwereld, in Caïro deed hij dat wel. "De bouw van nederzettingen schendt eerdere overeenkomsten en ondermijnt de vredesinspanning", zei hij toen. "Het is tijd dat de nederzettingspolitiek ophoudt."

Bij een toespraak in Jeruzalem herhaalde Obama, die in het verleden wel eens het verwijt kreeg dat hij een te lauwe vriend is voor Israël, dat de VS de joodse staat onvoorwaardelijk zal blijven steunen. "Zij die Israëls recht om te bestaan ontkennen, kunnen net zo goed de aarde onder hun voeten of de lucht boven zich ontkennen", zei hij. "Zo lang er een Verenigde Staten van Amerika is, 'Ah-tem lo lah-vahd'." (Hebreeuws voor 'u bent niet alleen') Risico's Obama pleitte er in Jeruzalem voor dat de vredesgesprekken met de Palestijnen hernomen zouden worden. Vooral na de Arabische Lente is dat volgens hem van belang. Met alle turbulente gebeurtenissen in de regio mag Israël zich niet in zichzelf keren, zei hij. "Als politicus kan ik u dit verzekeren: politieke leiders zullen geen risico's nemen als het volk niet eist dat ze dat doen. U moet zelf de verandering creëren die u wil zien." Obama stelde dat de Palestijnen hetzelfde recht op zelfbeschikking hebben als Israëli's. "Ga in hun schoenen staan. Bekijk de wereld door hun ogen. Het is niet fair dat een Palestijns kind niet kan opgroeien in een eigen staat en leeft in de aanwezigheid van een buitenlands leger dat de bewegingsvrijheid van haar ouders elke dag belemmert." "Bezetting noch uitzetting is het antwoord", vervolgde Obama. "Net zoals Israëli's een staat hebben gebouwd in hun thuisland, hebben de Palestijnen het recht om een vrij volk te zijn in hun eigen land." Nederzettingen Later op de dag sprak Obama in Ramallah, op de westelijke Jordaanoever, na een ontmoeting met de Palestijnse leider Mahmoud Abbas. Hij deed dat kort nadat raketten die uit de Palestijnse Gazastrook gelanceerd waren, insloegen op Israëlisch grondgebied. Obama veroordeelde de raketaanval, maar stelde ook dat de Israëli's zulke feiten niet mogen aangrijpen als excuus om niet te onderhandelen. Tegelijkertijd zei hij dat de Palestijnen hun eis moeten laten vallen dat de bouw van joodse nederzettingen in de bezette gebieden compleet ophoudt voordat zijn aan de onderhandelingstafel gaan zitten. "Als we successen willen boeken, moeten we afstappen van de formules en gewoontes die vooruitgang geblokkeerd hebben", zei Obama tijdens zijn persconferentie met Abbas. "Beide zijden zullen anders moeten gaan denken." Bocht Obama was kritisch over de Israëlische nederzettingspolitiek, en dan vooral in het gebied vlak ten oosten van Jeruzalem ("zeer moeilijk te verzoenen met een tweestatenoplossing"), maar zei niet dat de bouw moet ophouden. In 2009, bij zijn grote toespraak voor de moslimwereld, in Caïro deed hij dat wel. "De bouw van nederzettingen schendt eerdere overeenkomsten en ondermijnt de vredesinspanning", zei hij toen. "Het is tijd dat de nederzettingspolitiek ophoudt."