"Wat we willen, is diplomatie een kans geven en vrede een kans geven. Ik weet dat ik niet enkel voor mezelf spreek, maar ook voor de partners van de Groep van 5+1", zei Obama na een bilaterale ontmoeting met de Spaanse premier Mariano Rajoy in het Oval Office.

Akkoord

De Groep van 5+1 - de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland - hebben in november in Genève een tussentijds akkoord gesloten met Iran over zijn nucleair programma. Teheran en Washington kondigden zondag aan dat het vanaf 20 januari zal worden toegepast. Het akkoord, dat na jaren van blokkering tot stand kwam, voorziet dat er gedurende zes maanden geen nieuwe sancties komen. Die periode moet dienen om een ruimer akkoord te sluiten. Ondertussen belooft Iran zijn nucleaire programma gedeeltelijk op te schorten. Volgens Iran zelf dient dat alleen burgerlijke doeleinden. De buitenwereld denkt dat Iran kernwapens wil bouwen.

Veto

"Het is een kans die we niet mogen missen", vindt Obama. Intussen hebben Democratische en Republikeinse senatoren een wetsvoorstel ingediend met als doel Tehera nog harder te straffen voor zijn nucleair programma indien de huidige onderhandelingen zouden mislukken. "Het is niet het moment om nieuwe sancties in te stellen", benadrukte Obama. Reeds in december had het Witte Huis gewaarschuwd dat de president zijn veto zou stellen tegen zo'n wettekst. (Belga/TV)

"Wat we willen, is diplomatie een kans geven en vrede een kans geven. Ik weet dat ik niet enkel voor mezelf spreek, maar ook voor de partners van de Groep van 5+1", zei Obama na een bilaterale ontmoeting met de Spaanse premier Mariano Rajoy in het Oval Office.De Groep van 5+1 - de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad en Duitsland - hebben in november in Genève een tussentijds akkoord gesloten met Iran over zijn nucleair programma. Teheran en Washington kondigden zondag aan dat het vanaf 20 januari zal worden toegepast. Het akkoord, dat na jaren van blokkering tot stand kwam, voorziet dat er gedurende zes maanden geen nieuwe sancties komen. Die periode moet dienen om een ruimer akkoord te sluiten. Ondertussen belooft Iran zijn nucleaire programma gedeeltelijk op te schorten. Volgens Iran zelf dient dat alleen burgerlijke doeleinden. De buitenwereld denkt dat Iran kernwapens wil bouwen."Het is een kans die we niet mogen missen", vindt Obama. Intussen hebben Democratische en Republikeinse senatoren een wetsvoorstel ingediend met als doel Tehera nog harder te straffen voor zijn nucleair programma indien de huidige onderhandelingen zouden mislukken. "Het is niet het moment om nieuwe sancties in te stellen", benadrukte Obama. Reeds in december had het Witte Huis gewaarschuwd dat de president zijn veto zou stellen tegen zo'n wettekst. (Belga/TV)