Obama gaat voortaan jaarlijkse licenties uitgeven voor de oliewinning uit de nationale reserves van Alaska. De president stelde ook voor om exploratie naar olie in de Atlantische Oceaan te versnellen en meer exploitatielicenties te verlenen voor oliewinning in de Golf van Mexico. Daar vond vorig jaar een enorme milieuramp plaats na een explosie op een boorplatform.

Hoge energieprijzen

Ook wil de president de exploratie stimuleren in gebieden die tot dusver onaangeroerd bleven, vaak om ecologische redenen.

In zijn wekelijkse radiotoespraak sneed Obama zaterdag de impact van de hoge energieprijzen op Amerikaanse gezinnen aan. Het moet de VS er volgens hem toe aanzetten de binnenlandse productie op te schroeven. "We moeten veilige en verantwoorde olieproductie in eigen land verhogen", verklaarde hij.

Obama meldde dat hij het ministerie van Binnenlandse Zaken opdracht heeft gegeven om voortaan op jaarlijkse basis exploitatielicenties te verlenen voor oliewinning in Alaska's National Petroleum Reserve. Tot dusver werden deze licenties op gezette tijden uitgegeven, maar nooit op jaarlijkse basis.

Milieu

Obama verzekerde dat de toename van de olie-exploratie en -productie niet ten koste zal gaan van het milieu. Explorateurs zullen volgens de president de strengste veiligheidsnormen in acht moeten nemen.

Ook wil hij naar eigen zeggen blijven inzetten op energie-efficiëntie en hernieuwbare energie. Deze week vroeg Obama ook aan het Congres om vier miljard dollar subsidies voor de oliemaatschappijen af te schaffen.(Belga/TE)

Obama gaat voortaan jaarlijkse licenties uitgeven voor de oliewinning uit de nationale reserves van Alaska. De president stelde ook voor om exploratie naar olie in de Atlantische Oceaan te versnellen en meer exploitatielicenties te verlenen voor oliewinning in de Golf van Mexico. Daar vond vorig jaar een enorme milieuramp plaats na een explosie op een boorplatform. Hoge energieprijzen Ook wil de president de exploratie stimuleren in gebieden die tot dusver onaangeroerd bleven, vaak om ecologische redenen. In zijn wekelijkse radiotoespraak sneed Obama zaterdag de impact van de hoge energieprijzen op Amerikaanse gezinnen aan. Het moet de VS er volgens hem toe aanzetten de binnenlandse productie op te schroeven. "We moeten veilige en verantwoorde olieproductie in eigen land verhogen", verklaarde hij. Obama meldde dat hij het ministerie van Binnenlandse Zaken opdracht heeft gegeven om voortaan op jaarlijkse basis exploitatielicenties te verlenen voor oliewinning in Alaska's National Petroleum Reserve. Tot dusver werden deze licenties op gezette tijden uitgegeven, maar nooit op jaarlijkse basis. Milieu Obama verzekerde dat de toename van de olie-exploratie en -productie niet ten koste zal gaan van het milieu. Explorateurs zullen volgens de president de strengste veiligheidsnormen in acht moeten nemen. Ook wil hij naar eigen zeggen blijven inzetten op energie-efficiëntie en hernieuwbare energie. Deze week vroeg Obama ook aan het Congres om vier miljard dollar subsidies voor de oliemaatschappijen af te schaffen.(Belga/TE)