Obama wil de rol van geld in VS-verkiezingen beperken

© Reuters

VS-president Barack Obama wil een grondwettelijk amendement om onbeperkte politieke giften van miljonairs en bedrijven voortaan onmogelijk te maken.

Meerbepaald wil Barack Obama iets doen om de impact van de zogeheten ‘SuperPACs’ in te dijken, zei hij woensdag tijdens een chatsessie op de sociale nieuwssite Reddit. (PAC staat voor ‘Political Action Committee’.)

Onbeperkte donaties
Obama bepleitte een amendement dat de gevolgen terugdraait van de Citizens United-uitspraak van het hooggerechtshof uit 2010 waarbij de grenzen op verkiezingsdonaties van bedrijven werden opgeheven.

“Ik denk dat we op langere termijn grondig moeten overwegen om een grondwetsamendement uit te werken dat Citizens United terugdraait (ervan uitgaand dat het hof dat niet zelf doet)”, typte Obama tijdens de chat.

President Obama vreest anders de gevolgen. “Geld was altijd een factor van belang in de politiek, maar we komen in een heel nieuw speelveld met de massale komst van cheques met zes of zeven nullen, voor het overgrote deel van onbekende afkomst.”

Romney voorop in dollars
Volgens Obama “bedreigen de SuperPAC’s het politieke proces op langere termijn op fundamentele wijze”.

In de huidige presidentiële campagne moet Obama al enige tijd het onderspit delven in de fondsenwerving. Volgens de laatste beschikbare cijfers beschikt de president over een oorlogskas van zo’n 120 miljoen dollar, of een derde minder dan de 180 miljoen van uitdager Mitt Romney.

Bovendien kan Romney rekenen op de steun van SuperPAC’s die honderden miljoenen kunnen uitgeven, een veelvoud van hun Democratische tegenhanger. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content