Obama wil bezoek aan Moskou afzeggen

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

VS-president Barack Obama denkt erover om een gepland bezoek aan de Russische hoofdstad te schrappen. De rel rond NSA-klokkenluider Edward Snowden weegt zwaar op de relaties tussen beide landen.

Dat meldt The New York Times op gezag van anonieme bronnen in het Witte Huis. Officieel is er geen commentaar.

Obama gaat in september sowieso naar Rusland voor de top van de G20 in Sint-Petersburg. In Juni kondigde het Witte Huis aan dat Obama van de gelegenheid gebruik zou maken om de Russische president Vladimir Poetin te spreken in Moskou. Dat bezoek zou niet doorgaan, al gaat Obama nog wel naar de G20.

Het grootste geschilpunt tussen beide landen is Edward Snowden, de man die het bestaan van de binnenlandse afluisterprogramma’s van de Amerikaanse veiligheid NSA lekte. Die zit sinds weken vast in de internationale zone van de luchthaven van Moskou. Hij heeft onder andere in Rusland asiel aangevraagd.

Symbolische zet

De VS ziet Snowden al een misdadiger en wil zijn uitlevering. Of Rusland van plan is om Snowdens asielaanvraag in te willigen, is allesbehalve duidelijk. Poetin gaf eerder aan dat dat alleen te overwegen valt als hij ophoudt met lekken. “We hebben meneer Snowden gewaarschuwd dat daden die de Amerikaans-Russische verhoudingen schade kunnen berokkenen voor ons onacceptabel zijn”, zei hij.

Als Obama zijn bezoek aan Moskou afzegt, is dat vooral een symbolisch gebaar. Hij kan Poetin net zo goed ook spreken in de marge van de G20-top in Sint-Petersburg. Een afzegging zou echter een niet mis te verstaan diplomatiek signaal zijn en gezichtsverlies betekenen voor de Russische leider.

Snowden is niet de enige splijtzwam tussen Amerika en de Russen. Verdere onmin bestaat er over dossiers als wapenleveringen aan Syrië, het Iraanse kernprogramma en raketdefensie.

Olympische boycot

In Washington stijgt de druk op Obama om een hardere lijn te varen tegenover de Russen. De Republikeinse senator Lindsey Graham, vanouds een havik in het buitenlandse beleid, wil dat de VS de Olympische winterspelen boycot die begin 2014 doorgaan in het Russische Sochi.

De kans dat zo’n boycot er komt, is miniem. John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden (en dus de nummer één van zijn partij in Washington), wil er alvast niet van horen. Maar als het aan Graham ligt, moet Obama iets doen om de Russen een lesje te leren.

“Moet je voor de G20-top naar Sint-Petersburg als de Russen Snowden asiel geven, als ze hun beleid inzake Syrië niet veranderen en als ze Iran blijven helpen?”, vroeg Graham zich af op CNN. “Mijn advies aan president Obama is: ik zou niet naar Sint-Petersburg gaan. Ik zou vragen of ze de top niet ergens anders kunnen houden.”

Partner Content