Die beslissing dreigt een binnenkort te houden Amerikaans-Russische top te torpederen en maakt de weg vrij voor een nieuwe wapenwedloop tussen beide landen. Dat schrijft dinsdag de ter zake gezaghebbende Russische krant Kommersant.

Het artikel haalt een hoge Russische functionaris bij Buitenlandse Zaken aan, volgens wie de VS-leider terugkrabbelde van een akkoord met Moskou dat stipuleerde dat de twee landen geen raketafweersystemen tegen elkaar zouden ontplooien.

Pentagon en CIA tegen

Amerikaanse functionarissen hadden het gezamenlijk memorandum initieel goedgekeurd, maar de Nobelprijswinnaar voor de Vrede weigerde het te tekenen tijdens een top van de G8 in mei in Frankrijk. Volgens Kommersant was dat door tegenkanting van het Pentagon en de CIA.

Kommersant komt met het bericht daags na de ontmoeting in Moskou tussen de Russische stafchef Nikolaj Markov en NAVO-bevelhebber James G. Stavridis over het conflict tussen NAVO en Rusland betreffende het Europese luik van het raketschild van de Noord-Atlantische Alliantie. Daar maakte Markov duidelijk dat dit raketschild niet tegen landen uit het Midden-Oosten gericht is, maar als 'first strike'-option wel degelijk tegen Rusland.

Niet naar NAVO-top

De hoge Russische functionaris vertrouwde Kommersant voorts toe dat, als Moskou en Washington er tegen het eind van dit jaar niet in slagen een akkoord over het raketschild te bereiken, Rusland niet, zoals gepland, de NAVO-top van mei 2012 in Chicago zal bijwonen.

De krant zegt over een kopie van het memorandum te beschikken, dat de VS zou verplicht hebben "te garanderen dat het Europese raketschild geen negatief effect heeft op het vermogen van de Russische strategische krachten tot afschrikking". (Belga/SD)

Die beslissing dreigt een binnenkort te houden Amerikaans-Russische top te torpederen en maakt de weg vrij voor een nieuwe wapenwedloop tussen beide landen. Dat schrijft dinsdag de ter zake gezaghebbende Russische krant Kommersant.Het artikel haalt een hoge Russische functionaris bij Buitenlandse Zaken aan, volgens wie de VS-leider terugkrabbelde van een akkoord met Moskou dat stipuleerde dat de twee landen geen raketafweersystemen tegen elkaar zouden ontplooien.Pentagon en CIA tegenAmerikaanse functionarissen hadden het gezamenlijk memorandum initieel goedgekeurd, maar de Nobelprijswinnaar voor de Vrede weigerde het te tekenen tijdens een top van de G8 in mei in Frankrijk. Volgens Kommersant was dat door tegenkanting van het Pentagon en de CIA.Kommersant komt met het bericht daags na de ontmoeting in Moskou tussen de Russische stafchef Nikolaj Markov en NAVO-bevelhebber James G. Stavridis over het conflict tussen NAVO en Rusland betreffende het Europese luik van het raketschild van de Noord-Atlantische Alliantie. Daar maakte Markov duidelijk dat dit raketschild niet tegen landen uit het Midden-Oosten gericht is, maar als 'first strike'-option wel degelijk tegen Rusland.Niet naar NAVO-topDe hoge Russische functionaris vertrouwde Kommersant voorts toe dat, als Moskou en Washington er tegen het eind van dit jaar niet in slagen een akkoord over het raketschild te bereiken, Rusland niet, zoals gepland, de NAVO-top van mei 2012 in Chicago zal bijwonen.De krant zegt over een kopie van het memorandum te beschikken, dat de VS zou verplicht hebben "te garanderen dat het Europese raketschild geen negatief effect heeft op het vermogen van de Russische strategische krachten tot afschrikking". (Belga/SD)