Obama waarschuwt Trump voor ‘verleiding van isolationisme’

De Verenigde Staten moeten aan de verleiding van het isolationisme weerstaan en samenwerken met hun bondgenoten om hun gemeenschappelijke waarden te verdedigen. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama verklaard in het kader van zijn laatste bezoek aan Europa als Amerikaans president.

De nieuw verkozen Amerikaanse president Donald Trump haalde tijdens zijn campagne zwaar uit naar internationale samenwerkingen zoals de NAVO en internationale akkoorden zoals het klimaatakkoord van Parijs. Barack Obama riep Trump in een interview met de Griekse krant Kathimerini op om het land niet op zichzelf terug te laten plooien. ‘Onze beste kans op vooruitgang bestaat erin te weerstaan aan het verlangen om op onszelf terug te vallen, en in de plaats daarvan onze gemeenschappelijke waarden in de verf te zetten en samen te werken om er zeker van te zijn dat onze politieke en economische instellingen de welvaart en veiligheid kennen die iedereen verdient’, aldus Obama.

‘De Europese integratie is een van de grootste politieke en economische realisaties van de moderne tijd, die in het voordeel is van de EU-lidstaten, de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Europa is onze belangrijkste economische partner’, zo zei Obama, die toevoegtde dat de Amerikaanse economische belangen samenhangen met een ‘stabiel en welvarend Europa’.

Obama benadrukt tot slot dat de VS in verband met de oorlog in Syrië trouw moeten blijven ‘aan hun waarden en het respect voor de menselijke waardigheid’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content