De Amerikaanse bondgenoten zijn verontrust over de verkiezing van Trump, omwille van zijn protectionistische uitspraken en zijn houding tegenover de NAVO. "Het wordt belangrijk dat de wereld niet te snel haar oordeel vormt, maar de verkozen president een kans geeft", zo verklaarde Obama aan studenten van de katholieke universiteit van Lima, in de marge van de jaarlijkse bijeenkomst van Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC).

Obama, die in Peru is als laatste stop van zijn afscheidstournee, probeerde tegelijk gerust te stellen. "De manier waarop je campagne voert is niet altijd de manier waarop je regeert", zei Obama. Wat Latijns-Amerika betreft, verwacht ik me niet aan grote beleidsveranderingen", aldus de Democraat over het toekomstige beleid van zijn Republikeinse opvolger.

President Obama, die op 20 januari de fakkel doorgeeft, hield ook een vurig pleidooi voor de democratie, "zelfs al is die soms frustrerend". Hij zei dat ontwikkeling altijd hand in hand gaat met democratie, en dat autoritaire regeringen uiteindelijk mislukken.

Eerder bracht Obama's afscheidstournee hem ook al naar Europa.

Opnieuw betoging tegen Trump in New York

Meer dan duizend betogers liepen zaterdag in New York van het stadsdeel Queens, waar de toekomstige Amerikaanse president geboren werden, naar de Trump Tower, om de diversiteit en democratische waarden te verdedigen.

De vreedzame mars kwam er na een oproep van het openlijk homoseksuele New Yorkse gemeenteraadslid Jimmy Van Bramer. "Wij haten niet, wij houden van onze buren", aldus de Democraat. "Wij staan voor ouderwetse waarden als fatsoen en respect. Trump groeide misschien in Queens op, maar is nu niet meer van hier."

Volgens de politie liepen zo'n 1000 mensen mee in de betoging, met tekstborden als "Wij normaliseren de haat niet!", "Haat lost niks op!", en "Stop Bennon!". Dat laatste is een verwijzing naar Steve Bannon, de voormalige hoofdredacteur van de conservatieve website Breitbart News, die door Trump werd aangesteld als zijn hoofdstrategist en -raadgever.

Van Bramer ontving dinsdag een anonieme, homofobe e-mail, waarin hij met de dood bedreigd werd. De politie onderzoekt de zaak. Volgens het Southern Poverty Law Center, dat extremisme in de VS opvolgt, is de haat in de samenleving sinds de verkiezing van Trump toegenomen.

De 70-jarige Trump is geboren en getogen in de welvarende wijk Jamaica Estates, in Queens. Vroeger was die erg blank, maar intussen is de diversiteit er toegenomen. De manifestatie verliep rustig en liep iets voor 17 uur lokale tijd af.

(Belga/JH)

De Amerikaanse bondgenoten zijn verontrust over de verkiezing van Trump, omwille van zijn protectionistische uitspraken en zijn houding tegenover de NAVO. "Het wordt belangrijk dat de wereld niet te snel haar oordeel vormt, maar de verkozen president een kans geeft", zo verklaarde Obama aan studenten van de katholieke universiteit van Lima, in de marge van de jaarlijkse bijeenkomst van Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC). Obama, die in Peru is als laatste stop van zijn afscheidstournee, probeerde tegelijk gerust te stellen. "De manier waarop je campagne voert is niet altijd de manier waarop je regeert", zei Obama. Wat Latijns-Amerika betreft, verwacht ik me niet aan grote beleidsveranderingen", aldus de Democraat over het toekomstige beleid van zijn Republikeinse opvolger. President Obama, die op 20 januari de fakkel doorgeeft, hield ook een vurig pleidooi voor de democratie, "zelfs al is die soms frustrerend". Hij zei dat ontwikkeling altijd hand in hand gaat met democratie, en dat autoritaire regeringen uiteindelijk mislukken. Eerder bracht Obama's afscheidstournee hem ook al naar Europa. Meer dan duizend betogers liepen zaterdag in New York van het stadsdeel Queens, waar de toekomstige Amerikaanse president geboren werden, naar de Trump Tower, om de diversiteit en democratische waarden te verdedigen. De vreedzame mars kwam er na een oproep van het openlijk homoseksuele New Yorkse gemeenteraadslid Jimmy Van Bramer. "Wij haten niet, wij houden van onze buren", aldus de Democraat. "Wij staan voor ouderwetse waarden als fatsoen en respect. Trump groeide misschien in Queens op, maar is nu niet meer van hier." Volgens de politie liepen zo'n 1000 mensen mee in de betoging, met tekstborden als "Wij normaliseren de haat niet!", "Haat lost niks op!", en "Stop Bennon!". Dat laatste is een verwijzing naar Steve Bannon, de voormalige hoofdredacteur van de conservatieve website Breitbart News, die door Trump werd aangesteld als zijn hoofdstrategist en -raadgever. Van Bramer ontving dinsdag een anonieme, homofobe e-mail, waarin hij met de dood bedreigd werd. De politie onderzoekt de zaak. Volgens het Southern Poverty Law Center, dat extremisme in de VS opvolgt, is de haat in de samenleving sinds de verkiezing van Trump toegenomen. De 70-jarige Trump is geboren en getogen in de welvarende wijk Jamaica Estates, in Queens. Vroeger was die erg blank, maar intussen is de diversiteit er toegenomen. De manifestatie verliep rustig en liep iets voor 17 uur lokale tijd af.(Belga/JH)