Obama vraagt Congres toestemming voor grondtroepen tegen IS

© belga

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het Congres om toestemming gevraagd om militaire acties op de grond uit te voeren tegen de extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het Congres een ontwerp van resolutie gestuurd die hem formeel ook een begrensde inzet van grondtroepen tegen de extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) toelaat.

Obama roept het door de Republikeinen gedomineerde Congres op ‘de wereld te laten zien dat wij vastberaden zijn om de bedreiging (van IS) tegen te gaan.’ In zijn brief maande hij de verkozenen des volks aan principieel in te stemmen om de komende drie jaar in Irak en Syrië ook militaire operaties op de grond uit te voeren, indien speciale omstandigheden die noodzakelijk maken.

‘Samenwerken met Congres’

Tot nu toe voeren de VS, als leider van een internationale coalitie, enkel luchtaanvallen uit op IS. Tevens zorgt Washington in Irak voor opleiding in de strijd tegen de terreurorganisatie. Obama heeft herhaaldelijk een grondoorlog uitgesloten.

In zijn verzoek aan het Congres beschreef de president IS als een gevaar voor de regio en voor de nationale veiligheid van de VS zelf. Hij zei reeds rechtvaardiging voor aanvallen op IS te hebben. Maar hij wil ‘met het Congres samenwerken om tot een akkoord over de partijen heen voor het gebruik van militair geweld’ te komen. Het gaat daarbij niet om een ‘langdurige, groots opgezette grondoperatie zoals onze natie uitvoerde in Irak en Afghanistan’, schreef de bewoner van het Witte Huis.

Niettemin moet goedkeuring door het Congres militaire flexibiliteit voor het Amerikaanse leger mogelijk maken. Tot nu toe baseert Obama zich op oorlogsvolmachten waarop zijn Republikeinse voorganger George Bush zich na de aanslagen van 9/11 had beroepen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content