De Amerikaanse president Barack Obama hekelt het agressieve handelssysteem van China, dat in het nadeel is van andere landen, en dan vooral de Verenigde Staten. "Het manipuleren van valuta is daarvan een voorbeeld. Het maakt hun export goedkoper en die van ons duurder. We hebben wel wat verbetering gezien in het afgelopen jaar, maar het is niet genoeg."

Obama en zijn Chinese evenknie Hu Jintao spraken op de G20-top in Seoul af de spanningen rond hun valuta-ruzie te verminderen. De Chinese centraal bankier Xia Bin kaatste de verwijten over een kunstmatig laag gehouden Yen terug door de 600 miljard dollar die de VS extra in de economie wil pompen, "de grootste bedreiging voor de wereldeconomie" te noemen. Zo staat te lezen op de website van Elsevier.

Handelsoorlog

In de Amerikaanse Senaat wordt wetgeving behandeld die maatregelen moet mogelijk maken tegen landen die de waarde van hun munt manipuleren, zo schrijft de Nederlandse krant Het Parool op haar website. Obama heeft, ondanks zijn kritiek, geen steun uitgesproken voor die wet. Wel zei hij dat de VS zich moet houden aan de internationale handelsregels. Bij de tegenstanders van de wet klinkt het dat zo een handelsoorlog kan uitgelokt worden.

EU moet voortmaken

Op een G20-top begin november heeft Obama ook al de EU op de vingers getikt. De Europese leiders werden opgeroepen snel een concreet plan op te stellen om de schuldencrisis aan te pakken. Volgens Obama is die inmiddels de grootste bedreiging voor de groei van de Amerikaanse economie. (SD)

De Amerikaanse president Barack Obama hekelt het agressieve handelssysteem van China, dat in het nadeel is van andere landen, en dan vooral de Verenigde Staten. "Het manipuleren van valuta is daarvan een voorbeeld. Het maakt hun export goedkoper en die van ons duurder. We hebben wel wat verbetering gezien in het afgelopen jaar, maar het is niet genoeg."Obama en zijn Chinese evenknie Hu Jintao spraken op de G20-top in Seoul af de spanningen rond hun valuta-ruzie te verminderen. De Chinese centraal bankier Xia Bin kaatste de verwijten over een kunstmatig laag gehouden Yen terug door de 600 miljard dollar die de VS extra in de economie wil pompen, "de grootste bedreiging voor de wereldeconomie" te noemen. Zo staat te lezen op de website van Elsevier. HandelsoorlogIn de Amerikaanse Senaat wordt wetgeving behandeld die maatregelen moet mogelijk maken tegen landen die de waarde van hun munt manipuleren, zo schrijft de Nederlandse krant Het Parool op haar website. Obama heeft, ondanks zijn kritiek, geen steun uitgesproken voor die wet. Wel zei hij dat de VS zich moet houden aan de internationale handelsregels. Bij de tegenstanders van de wet klinkt het dat zo een handelsoorlog kan uitgelokt worden. EU moet voortmakenOp een G20-top begin november heeft Obama ook al de EU op de vingers getikt. De Europese leiders werden opgeroepen snel een concreet plan op te stellen om de schuldencrisis aan te pakken. Volgens Obama is die inmiddels de grootste bedreiging voor de groei van de Amerikaanse economie. (SD)