De Amerikaanse president Barack Obama heeft het nucleaire akkoord met Iran, in een reactie op de Israëlische kritiek, omschreven als een 'kans die men maar één keer in het leven krijgt'. Obama zegt in een interview met de New York Times dat hij begrip kan opbrengen voor de bezorgdheid van Israël, maar benadrukt tegelijk dat het raamakkoord de beste optie is in het dispuut over het Iraanse atoomprogramma.

'Wat ik hen (de Israeli's) kan zeggen, is, ten eerste, dat dit tot hiertoe onze beste kans is om ervoor te zorgen dat Iran niet over een atoombom beschikt', betoogt Obama. 'En ten tweede, dat wij, wanneer we het akkoord zullen bezegelen, een zeer duidelijke boodschap zullen hebben voor de Iraniërs en bij uitbreiding de hele regio, namelijk dat Amerika zal optreden wanneer iemand Israël bedreigt.'

Onvoldoende garanties

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had eerder nog gewaarschuwd voor de gevaren die de overeenkomst volgens hem inhouden voor de Israëlische staat. Israël vreest dat het akkoord onvoldoende garanties bevat om te voorkomen dat Iran werk kan maken van de ontwikkeling van een kernwapen.

De vijf vetomachten van de Verenigde Naties plus Duitsland, de zogenaamde P5+1, kwamen enkele dagen geleden na jarenlang overleg een raamakkoord overeen met Iran. Het voorlopig akkoord moet ertoe leiden dat Iran zijn nucleaire activiteiten duidelijk inperkt en het Westen in ruil zijn economische sancties opheft. Een bindend akkoord moet tegen eind juni op tafel liggen. (Belga/AVE)

De Amerikaanse president Barack Obama heeft het nucleaire akkoord met Iran, in een reactie op de Israëlische kritiek, omschreven als een 'kans die men maar één keer in het leven krijgt'. Obama zegt in een interview met de New York Times dat hij begrip kan opbrengen voor de bezorgdheid van Israël, maar benadrukt tegelijk dat het raamakkoord de beste optie is in het dispuut over het Iraanse atoomprogramma.'Wat ik hen (de Israeli's) kan zeggen, is, ten eerste, dat dit tot hiertoe onze beste kans is om ervoor te zorgen dat Iran niet over een atoombom beschikt', betoogt Obama. 'En ten tweede, dat wij, wanneer we het akkoord zullen bezegelen, een zeer duidelijke boodschap zullen hebben voor de Iraniërs en bij uitbreiding de hele regio, namelijk dat Amerika zal optreden wanneer iemand Israël bedreigt.'De Israëlische premier Benjamin Netanyahu had eerder nog gewaarschuwd voor de gevaren die de overeenkomst volgens hem inhouden voor de Israëlische staat. Israël vreest dat het akkoord onvoldoende garanties bevat om te voorkomen dat Iran werk kan maken van de ontwikkeling van een kernwapen.De vijf vetomachten van de Verenigde Naties plus Duitsland, de zogenaamde P5+1, kwamen enkele dagen geleden na jarenlang overleg een raamakkoord overeen met Iran. Het voorlopig akkoord moet ertoe leiden dat Iran zijn nucleaire activiteiten duidelijk inperkt en het Westen in ruil zijn economische sancties opheft. Een bindend akkoord moet tegen eind juni op tafel liggen. (Belga/AVE)