Obama ’ten zeerste bezorgd’ over afzetting Morsi

De Amerikaanse president Barack Obama is “ten zeerste bezorgd” over de afzetting van de Egyptische president Mohammed Morsi door het leger.

Obama heeft zijn regering opgedragen om na te gaan welke gevolgen de ontwikkelingen zullen hebben voor de Amerikaanse hulp aan de Egyptische staat, klinkt het in een mededeling.

Intussen berichtte de Egyptische staatskrant al-Ahram dat de Egyptische veiligheidsdiensten de arrestatie van 300 leden van de Moslimbroederschap, de beweging van Morsi, bevolen hebben.

Transparant

Obama roept het Egyptische leger op om “zo snel mogelijk” de volledige macht over te dragen aan een democratisch verkozen regering. Dat moet in een transparant proces gebeuren, waaraan alle partijen betrokken zijn.

Willekeurige arrestaties van Morsi en zijn aanhangers moeten vermeden worden, aldus Obama. Het leger moet ervoor zorgen dat de rechten van alle Egyptenaren ongeschonden blijven, of ze nu tot de meerderheid of de minderheid behoren.

“De stemmen van iedereen, die vreedzaam gedemonstreerd heeft, moeten gehoord worden”, aldus de Amerikaanse president. “Dat omvat zowel zij die de huidige ontwikkelingen toejuichen, als zij die president Morsi gesteund hebben.”

Democratisch proces

De Verenigde Staten zullen verder met het Egyptische volk samenwerken voor een succesvolle overgang naar democratie. Ook de Europese Unie roept alle partijen op om zo snel mogelijk naar het democratische proces terug te keren, door nieuwe presidentsverkiezingen te houden.

Het Egyptische leger verdreef woensdag Morsi van de macht, nadat het hem eerder een ultimatum van 48 uur had opgelegd om de “eisen van het volk” in te willigen. Bij schermutselingen met de ordetroepen vielen al vijf doden: aanhangers van de afgezette president. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content