De militaire adviseurs moeten het Iraakse leger helpen in zijn strijd tegen de soennitische "jihadisten". Volgens CNN gaat het om drie elite-eenheden: Army Rangers, die als speerpunt van de Amerikaanse commandotroepen gelden, Green Berets, die diep in vijandelijk gebied doelen voor aanvallen kunnen lokaliseren en Navy Seals, de speciale troepen van de Amerikaanse marine. Die soldaten zijn voor inzet in de meest harde omstandigheden opgeleid.

Constructieve rol Iran

Maar er zullen geen Amerikaanse troepen naar Irak terugkeren om er te vechten. "Wij hebben niet de mogelijkheid dit probleem op te lossen door tienduizenden troepen te sturen", aldus Obama die in 2003 tegen de Amerikaanse invasie in Irak was. "Uiteindelijk is dit iets dat de Irakezen zelf zullen moeten oplossen", herhaalde hij. Obama is naar eigen zeggen wel bereid in Irak in te grijpen met gerichte en precieze militaire acties, als en wanneer de situatie daarom vraagt.

Obama stuurt in het kader van een diplomatiek luik rond de crisis in Irak zijn minister van Buitenlandse Zaken John Kerry naar Europa én het Midden-Oosten om daar met gematigde leiders over Irak te praten, terwijl het volgens hem niet aan de VS toekomt een leider voor Irak te kiezen en hij dus niet pleitte voor het opstappen van premier Noeri al-Maliki. Toch brak hij een lans voor de vorming van een regering die alle Irakezen vertegenwoordigt, eraan toevoegend dat alle leiders die tot een compromis bereid zijn, Irak kunnen helpen. Volgens de Amerikaanse president kan Iran een 'constructieve rol' spelen als het dezelfde boodschap als de VS naar Irak stuurt.

Luchtaanvallen

Voor luchtaanvallen is volgens stafchef Martin Dempsey van het VS-leger de situatie in Irak nog te onoverzichtelijk. Indien Obama toch daartoe besluit, kunnen speciale troepen op de grond die sturen.

Ondertussen zijn volgens de conservatieve Amerikaanse zender Fow News F18-gevechtsvliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht met verkenningsvluchten boven Irak begonnen. Zij vertrekken vanop het vliegdekschip George H.W. Bush in de Perzische Golf, bevestigden niet nader genoemde regeringsambtenaren aan de zender.

Nog volgens Fox heeft president Barack Obama kort daarvoor 'onbemande en bemande' verkenningsvluchten goedgekeurd. (Belga/TE)

De militaire adviseurs moeten het Iraakse leger helpen in zijn strijd tegen de soennitische "jihadisten". Volgens CNN gaat het om drie elite-eenheden: Army Rangers, die als speerpunt van de Amerikaanse commandotroepen gelden, Green Berets, die diep in vijandelijk gebied doelen voor aanvallen kunnen lokaliseren en Navy Seals, de speciale troepen van de Amerikaanse marine. Die soldaten zijn voor inzet in de meest harde omstandigheden opgeleid. Maar er zullen geen Amerikaanse troepen naar Irak terugkeren om er te vechten. "Wij hebben niet de mogelijkheid dit probleem op te lossen door tienduizenden troepen te sturen", aldus Obama die in 2003 tegen de Amerikaanse invasie in Irak was. "Uiteindelijk is dit iets dat de Irakezen zelf zullen moeten oplossen", herhaalde hij. Obama is naar eigen zeggen wel bereid in Irak in te grijpen met gerichte en precieze militaire acties, als en wanneer de situatie daarom vraagt. Obama stuurt in het kader van een diplomatiek luik rond de crisis in Irak zijn minister van Buitenlandse Zaken John Kerry naar Europa én het Midden-Oosten om daar met gematigde leiders over Irak te praten, terwijl het volgens hem niet aan de VS toekomt een leider voor Irak te kiezen en hij dus niet pleitte voor het opstappen van premier Noeri al-Maliki. Toch brak hij een lans voor de vorming van een regering die alle Irakezen vertegenwoordigt, eraan toevoegend dat alle leiders die tot een compromis bereid zijn, Irak kunnen helpen. Volgens de Amerikaanse president kan Iran een 'constructieve rol' spelen als het dezelfde boodschap als de VS naar Irak stuurt. Voor luchtaanvallen is volgens stafchef Martin Dempsey van het VS-leger de situatie in Irak nog te onoverzichtelijk. Indien Obama toch daartoe besluit, kunnen speciale troepen op de grond die sturen.Ondertussen zijn volgens de conservatieve Amerikaanse zender Fow News F18-gevechtsvliegtuigen van de Amerikaanse luchtmacht met verkenningsvluchten boven Irak begonnen. Zij vertrekken vanop het vliegdekschip George H.W. Bush in de Perzische Golf, bevestigden niet nader genoemde regeringsambtenaren aan de zender. Nog volgens Fox heeft president Barack Obama kort daarvoor 'onbemande en bemande' verkenningsvluchten goedgekeurd. (Belga/TE)