Obama stelt plan voor om Guantanamo te sluiten

23/02/16 om 20:34 - Bijgewerkt om 20:33

President Obama heeft zijn plan voorgesteld om de gevangenis in Guantanamo Bay te sluiten. De gevangenen die er momenteel vastzitten, zouden worden overgebracht naar één gevangenis in de VS.

Obama stelt plan voor om Guantanamo te sluiten

Barack Obama © AFP

Het ligt nog niet vast naar welke, er zouden dertien kandidaat-instellingen zijn. Aan de onderneming hangt een prijskaartje van 475 miljoen dollar (431,3 miljoen euro). Dat schrijven Amerikaanse media.

De gevangenis op de Amerikaanse basis in Cuba staat al 14 jaar bekend als plaats waar terreurverdachten zonder proces worden opgesloten en soms gefolterd voor informatie. Bij zijn aantreden verklaarde Obama de gevangenis te willen sluiten, maar dat werd tegengehouden door de Republikeinen. Het is nu nog maar de vraag of het deze keer wel zal lukken.

Volgens Obama zou de gevangenen onderbrengen in de VS zelf jaarlijks tussen de 65 en de 85 miljoen dollar (59 tot 77 miljoen euro) minder kosten dan het huidige model. De gevangenen in het buitenland opsluiten, zoals nu het geval is, verhoogt de veiligheid niet volgens hem. "Er zijn nu ook al zeer gevaarlijke criminelen opgesloten in ons land", zei hij.

"Als we dit probleem nu niet aanpakken, wanneer zullen we het dan wel doen? " vroeg hij. Er zijn momenteel 91 mensen opgesloten in Guantanamo. Hiervan waren er al 35 bevestigd om overgebracht te worden naar een buitenlandse gevangenis en zullen er 10 verschijnen voor een militaire rechtbank.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

Onze partners