Als deze grappen goed werken, ga ik ze volgend jaar gebruiken bij Goldman Sachs! " De knipoog naar de lucratieve speeches van Hillary Clinton bij de Amerikaanse grootbank was maar één van de vele plaagstoten waarmee de Amerikaanse president Barack Obama de lachers op de hand kreeg tijdens zijn laatste optreden op het White House correspondents' dinner.

Het is een traditie dat de Amerikaanse president eenmaal per jaar een diner met het perskorps bijwoont en de avond opsmukt met een badinerende speech waarin hij spot met zichzelf en de rest van het establishment. Een kolfje naar de hand van Obama, die zaterdagavond alweer voor de laatste keer de honneurs mocht waarnemen. In november kiezen de Amerikanen een nieuwe president en zowel de Democratische als Republikeinse kandidaten werden uiteraard niet gespaard. Zo had hij een gevatte opmerking over de campagneslogan van zijn partijgenote Hilary Clinton.

Obama vroeg ook af waar de Republikeinse kandidaat Donald Trump zat. "Is hij thuis, een Trump Steak aan het eten, beledigingen aan het tweeten naar Angela Merkel? " Dat de populistische miljardair geen ervaring in buitenlands beleid heeft, probeerde de president wel te ontkrachten. "Hij heeft net veel tijd doorgebracht met wereldleiders: miss Zweden, miss Argentinië, miss Azerbeidzjan", zo spotte hij met het door Trump georganiseerde Miss Universe.

Maar Obama deed uiteraard ook aan zelfspot, bijvoorbeeld met zijn almaar grijzer wordende haren. Zo grapte de president dat hij het niet langer erg vindt om 's nachts met buitenlandse regeringsleiders te bellen, omdat hij toch sowieso de hele nacht wakker blijft om het toilet te gebruiken. "Maar volgend jaar staat hier dus iemand anders, en iedereen vraagt zich af wie zij zal zijn", zo stak hij zijn partijgenote Clinton toch een hart onder de riem. En Obama zelf, die wordt "bevelhebber van de sofa".

En ook Bernie Sanders kreeg een sneer uit de pan. "Bernie je ziet er uit als 1 miljoen dollar. Of om het in termen uit te drukken die je beter begrijpt: 37.000 donaties van 27 dollar", grapte Obama.

(Belga/NS)

Als deze grappen goed werken, ga ik ze volgend jaar gebruiken bij Goldman Sachs! " De knipoog naar de lucratieve speeches van Hillary Clinton bij de Amerikaanse grootbank was maar één van de vele plaagstoten waarmee de Amerikaanse president Barack Obama de lachers op de hand kreeg tijdens zijn laatste optreden op het White House correspondents' dinner. Het is een traditie dat de Amerikaanse president eenmaal per jaar een diner met het perskorps bijwoont en de avond opsmukt met een badinerende speech waarin hij spot met zichzelf en de rest van het establishment. Een kolfje naar de hand van Obama, die zaterdagavond alweer voor de laatste keer de honneurs mocht waarnemen. In november kiezen de Amerikanen een nieuwe president en zowel de Democratische als Republikeinse kandidaten werden uiteraard niet gespaard. Zo had hij een gevatte opmerking over de campagneslogan van zijn partijgenote Hilary Clinton. Obama vroeg ook af waar de Republikeinse kandidaat Donald Trump zat. "Is hij thuis, een Trump Steak aan het eten, beledigingen aan het tweeten naar Angela Merkel? " Dat de populistische miljardair geen ervaring in buitenlands beleid heeft, probeerde de president wel te ontkrachten. "Hij heeft net veel tijd doorgebracht met wereldleiders: miss Zweden, miss Argentinië, miss Azerbeidzjan", zo spotte hij met het door Trump georganiseerde Miss Universe. Maar Obama deed uiteraard ook aan zelfspot, bijvoorbeeld met zijn almaar grijzer wordende haren. Zo grapte de president dat hij het niet langer erg vindt om 's nachts met buitenlandse regeringsleiders te bellen, omdat hij toch sowieso de hele nacht wakker blijft om het toilet te gebruiken. "Maar volgend jaar staat hier dus iemand anders, en iedereen vraagt zich af wie zij zal zijn", zo stak hij zijn partijgenote Clinton toch een hart onder de riem. En Obama zelf, die wordt "bevelhebber van de sofa". En ook Bernie Sanders kreeg een sneer uit de pan. "Bernie je ziet er uit als 1 miljoen dollar. Of om het in termen uit te drukken die je beter begrijpt: 37.000 donaties van 27 dollar", grapte Obama.(Belga/NS)