Obama: Spoetnikmoment voor onze generatie

© EPA

In zijn jaarlijkse State of the Union heeft de president opgeroepen tot een herstel van de competitiviteit van de Verenigde Staten, onder meer door innovatie.

In zijn jaarlijkse State of the Union heeft Barack Obama opgeroepen tot een herstel van de competitiviteit van de Verenigde Staten, onder meer door innovatie. De president legde de link naar de start van de ruimterace met de Sovjet-Unie. “Dit is het Spoetnikmoment van onze generatie,” zei hij aan het Congres. Obama pleitte voor een vijf jaar durende bevriezing van de binnenlandse bestedingen, met uitzondering van onderwijs, research en infrastructuur. “We moeten meer innoveren, beter onderwijzen en beter bouwen dan de rest van de wereld,” luidde het.

Schone energie

De president zette een ambitieus doel om tegen 2035 80 procent van de elektriciteitsbehoeften uit zuivere energie te betrekken, maar hij bleef vaag over wat als ‘schone’ energie zou aanzien worden. Hij riep op een einde te maken aan overheidssubsidies aan oliemaatschappijen en beloofde tegen 2015 een miljoen elektrische wagens in het verkeer te brengen.

Jobs creëren

Sterkere competitie van opkomende mogendheden zoals China en India, zo zei Obama, dwingt tot een “pijnlijke” transitie in de Amerikaanse economie. “De wereld is veranderd. De wedren voor jobs is realiteit. Dit mag ons echter niet ontmoedigen. Het moet een uitdaging vormen.”

Samenwerking

Om alle doelen te kunnen uitvoeren, heeft Obama de steun van de Republikeinen hard nodig. De partij heroverde bij de tussentijdse verkiezingen in november de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Obama riep op tot samenwerking tussen Democraten en Republikeinen.

Schietpartij

Aan het begin van zijn ruim een uur durende speech bracht Obama een eerbetoon aan zijn partijgenote Gabrielle Giffords, wiens stoel in de zaal leeg bleef. Het Congreslid raakte op 8 januari zwaargewond bij een schietpartij in Tucson (Arizona), maar herstelt goed.

“De echte test of de politici lessen hebben getrokken uit deze gewelddaad, zal er in bestaan of ze het komende jaar hun samenwerking kunnen verbeteren,” zei de president.

Buitenland

Het buitenlandse beleid werd maar kort aangeraakt door Obama. Hij herhaalde dat meer opofferingen zullen nodig zijn in Afghanistan, maar bevestigde de verbintenis om de troepenterugtrekking dit jaar te beginnen. Het leiderschap van Al-Qaeda in Pakistan staat volgens de Democraat onder de hoogste druk sinds 2001.

Obama bood ook zijn steun aan de democratische beweging in Tunesië aan. “De VS staan naast het Tunesische volk en steunen de democratische aspiraties van alle volkeren”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content