Obama: seksisme maakt dat dit een nipte verkiezing is

Barack Obama © REUTERS

“Aan de kerels: ik wil eerlijk zijn. Jullie weten dat er een reden is waarom we nog geen vrouwelijke president gehad hebben. Ik wil dat mannen nadenken of het feit dat jullie problemen hebben met dit alles, misschien niet gewoon komt omdat jullie het niet gewoon zijn?”

Dat zei president Barack Obama tijdens een meeting in Ohio ter ondersteuning van Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton.

Het feit dat de resultaten van de peilingen voor de presidentsverkiezing in de Verenigde Staten zo dicht bij elkaar liggen, is te wijten aan seksisme, zei de president. “Hillary Clinton wordt consequent anders behandeld dan eender welke andere kandidaat.”

“Wanneer een man ambitieus is, actief is in het maatschappelijke veld en hard werkt, dan is dat oké. Wanneer een vrouw dat doet, dan vraagt iedereen zich ineens af ‘waarom doet ze dat’?”, aldus Obama.

De president vindt dat Clinton “zoveel beter gekwalificeerd is” dan haar Republikeinse rivaal Donald Trump. “Het zou niet zo moeilijk mogen zijn om een beslissing te nemen.”

‘Jullie mogen op zijn golfterreinen het gras maaien’

De toespraak van Obama volgt enkele dagen na de onthulling door FBI-baas James Comey dat er een nieuw onderzoek komt naar de e-mails van Clinton. Haar Republikeinse tegenstanders gebruiken dat nieuws om Clinton door het slijk te halen, en volgens een nieuwe peiling van ABC en de Washington Post staat Trump voor het eerst sinds mei voor op Clinton. Volgens politieke waarnemers zou Trump in de belangrijke “swing state” Ohio bovendien een lichte voorsprong hebben. Zonder Ohio wordt het voor de Republikein moeilijk om het presidentschap binnen te halen, waardoor de Democraten hun pijlen volop op de oostelijke staat richten.

Obama sprak in zijn toespraak dan ook de grote arbeidersklasse in Ohio aan, die volgens experts traditioneel Democratisch stemt maar zich aangetrokken voelt door Trumps populistische en nationalitische gedachtegoed. “Trump zou jullie enkel binnenlaten in een van zijn hotels als jullie de kamer zouden poetsen, of enkel op zijn golfterreinen als jullie het gras zouden maaien”, aldus de president. “Gaat deze man jullie kampioen zijn? Laat jullie niet bedriegen!”

(Belga/RR)

Partner Content