Obama: ‘Rusland zal prijs betalen’

Barack Obama (R) en de Oekraïense interimpremier Arseni Jatsenjoek overleggen in het Witte Huis. © BELGAIMAGE
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

VS-president Obama waarschuwt Rusland: Als het zich niet terugtrekt uit Oekraïne, dan zullen de VS en bondgenoten “zich gedwongen zien om een prijs aan te reken.”

Obama uitte die verwittiging tijdens een bezoek van de Oekraïense interimpremier Arseni Jatsenjoek aan het Witte Huis. De Amerikaanse president beschuldigde Rusland nogmaals van overtredingen van het internationale recht en het schenden van de Oekraïense nationale soevereiniteit. Obama veroordeelde ook het “lukraak georganiseerde” referendum aanstaande zondag in de Krim dat over aansluiting van dat bezette schiereiland bij Rusland moet beslissen.

“Er is een ander pad beschikbaar voor Rusland”, zei Obama. “We hopen dat president Poetin dat pad wil inslaan. Maar als hij dat niet doet, heb ik er alle vertrouwen in dat de internationale gemeenschap zich krachtig achter de Oekraïense regering zal scharen om de eenhid en de integriteit van het land te bewaren.”

“Wij zullen ons nooit overgeven”, stelde Jatsenjoek. “Oekraïne is een onderdeel van de westerse wereld en zal dat blijven.”

Diplomatieke wortel

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry praat vrijdag in Londen met zijn Russische tegenhanger Sergej Lavrov over Oekraïne. Mislukken die gesprekken, dan zijn de VS en de EU van zin om mogelijk komende mandag al nieuwe sancties af te kondigen tegen Rusland.

Ondanks de dreigementen hield Obama Moskou dus ook een diplomatieke wortel voor. Als Rusland zijn manieren houdt, kan er gepraat worden over meer autonomie voor de etnisch Russen in Oekraïne. Maar dat kan pas na de vervroegde Oekraïense verkiezingen op 25 mei.

Belastingen en taalkwesties

Die verkiezingen kunnen “na verloop van tijd tot een andere regeling voor de Krimregio leiden”, zei Obama. “Maar dat is niet iets dan je kan doen terwijl men de loop van een geweer op je richt.”

Eerder op de dag in Washington had Jatsenjoek al verklaard dat er over de Krim te praten valt. “Wij, de Oekraïense regering, zijn bereid om een nationale dialoog te beginnen over de hoe we de rechten van de autonome Krimrepubliek kunnen uitbreiden, van belastingen tot taalkwesties.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content