De Amerikaanse president Barack Obama heeft in Myanmar opgeroepen tot vrije, eerlijke en inclusieve algemene verkiezingen, die volgend jaar moeten plaatsvinden. De president ontmoette er de oppositieleidster Aung San Suu Kyi.

Aung San Suu Kyi, leider van de partij Nationale Liga voor Democratie (NLD), verwees naar de grondwet als het voornaamste obstakel voor evenwichtige parlementsverkiezingen. Die grondwet is "oneerlijk en antidemocratisch", zo hekelde de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede.

Machtig leger

Een artikel in de grondwet verhindert haar zich kandidaat te stellen voor het presidentsambt, omdat ze met een Brit huwde. Haar twee zonen zijn Britse burgers. Haar echtgenoot is intussen overleden. Ook Obama hekelde het bewuste artikel in de grondwet.

Volgens de Amerikaanse president is het democratische proces in Myanmar niet afgerond, noch onomkeerbaar. Niettemin zijn "in de voorbije twee jaar belangrijke veranderingen doorgevoerd", zo oordeelde hij tijdens een gezamenlijke persconferentie in Rangoon. Obama had gesprekken over het tempo van de hervormingen in Myanmar met Suu Kyi en met president Thein Sein.

Suu Kyi zoekt steun voor een campagne om de grondwet nog voor de verkiezingen te wijzigen, maar het nog steeds machtige leger heeft vetorecht bij grondwetswijzigingen.

Migratie in VS

Tijdens de persconferentie kwam Obama volgens de Britse openbare omroep BBC ook nog even terug op zijn hervormingsplan rond migratie. De New York Times en Fox News berichtten donderdag dat hij van plan is om mensen zonder papieren, van wie de kinderen Amerikaanse burgers zijn, niet langer het land te zullen uitzetten. Het hervormingsplan zou 5 miljoen mensen zonder papieren regulariseren.

In Myanmar zei hij dat hij het Huis van Afgevaardigden meer dan een jaar de tijd had gegeven om een migratiewet op te stellen, maar dat het daarin heeft gefaald. Obama wil zijn hervormingsplan tegen het einde van dit jaar nog doordrukken, maar de Republikeinen in het Congres oordelen dat dit buiten zijn bevoegdheid ligt. (Belga/WB)

De Amerikaanse president Barack Obama heeft in Myanmar opgeroepen tot vrije, eerlijke en inclusieve algemene verkiezingen, die volgend jaar moeten plaatsvinden. De president ontmoette er de oppositieleidster Aung San Suu Kyi.Aung San Suu Kyi, leider van de partij Nationale Liga voor Democratie (NLD), verwees naar de grondwet als het voornaamste obstakel voor evenwichtige parlementsverkiezingen. Die grondwet is "oneerlijk en antidemocratisch", zo hekelde de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede. Een artikel in de grondwet verhindert haar zich kandidaat te stellen voor het presidentsambt, omdat ze met een Brit huwde. Haar twee zonen zijn Britse burgers. Haar echtgenoot is intussen overleden. Ook Obama hekelde het bewuste artikel in de grondwet. Volgens de Amerikaanse president is het democratische proces in Myanmar niet afgerond, noch onomkeerbaar. Niettemin zijn "in de voorbije twee jaar belangrijke veranderingen doorgevoerd", zo oordeelde hij tijdens een gezamenlijke persconferentie in Rangoon. Obama had gesprekken over het tempo van de hervormingen in Myanmar met Suu Kyi en met president Thein Sein. Suu Kyi zoekt steun voor een campagne om de grondwet nog voor de verkiezingen te wijzigen, maar het nog steeds machtige leger heeft vetorecht bij grondwetswijzigingen. Tijdens de persconferentie kwam Obama volgens de Britse openbare omroep BBC ook nog even terug op zijn hervormingsplan rond migratie. De New York Times en Fox News berichtten donderdag dat hij van plan is om mensen zonder papieren, van wie de kinderen Amerikaanse burgers zijn, niet langer het land te zullen uitzetten. Het hervormingsplan zou 5 miljoen mensen zonder papieren regulariseren. In Myanmar zei hij dat hij het Huis van Afgevaardigden meer dan een jaar de tijd had gegeven om een migratiewet op te stellen, maar dat het daarin heeft gefaald. Obama wil zijn hervormingsplan tegen het einde van dit jaar nog doordrukken, maar de Republikeinen in het Congres oordelen dat dit buiten zijn bevoegdheid ligt. (Belga/WB)