De opmerkingen van Obama op een persconferentie waren de eerste over het Russisch optreden sinds de bombardementen startten.

Rusland, dat openlijk de Syrische president Bashar al-Assad steunt, beklemtoont steeds dat zijn luchtaanvallen gericht zijn tegen terroristen. "Maar vanuit jullie oogpunt zijn alle rebellen terroristen en dat is het recept voor een catastrofe", waarschuwde Obama.

De Syrische president Assad, die Obama bestempelde als "een brutale, scrupuleuze dictator", ziet zijn positie door de militaire steun vanuit Rusland versterkt. Volgens Obama verzwakken de luchtaanvallen, waarbij ook burgerslachtoffers vallen, de gematigde oppositie en versterken ze IS. "En dat is voor niemand goed".

We gaan dit niet in een oorlog maken tussen de VS en Rusland. De brutaliteit van Assad moet ophouden. We gaan niet zoals de Russen iedereen proberen te vernietigen die de buik volheeft van Assads gedrag".

De Russische president Vladimir Poetin, aldus Obama, handelt niet uit sterkte, maar uit zwakte omdat de regering Assad faalt. De president gaf toe dat de eigen campagne tegen IS moeilijk verloopt, onder meer omdat het Iraaks leger duidelijk zwakker uitvalt dan eerst gedacht.

'Principes'

Poetin, die vrijdag in Parijs was voor een top rond Oekraïne, zou zijn Europese collega's verzekerd hebben dat de Russische luchtmacht bij de operatie in Syrië enkel IS en al-Noesra viseert. "De operatie gebeurt in strikte overeenstemming met de principes van het volkerenrecht, in dit geval op vraag van de Syrische regering", aldus nog de woordvoerder van het Kremlin aan het Russische persagentschap Interfax. Volgens hem is het de bedoeling het Syrische leger te helpen de territoriale integriteit van het land te behouden.

(Belga/RR)

De opmerkingen van Obama op een persconferentie waren de eerste over het Russisch optreden sinds de bombardementen startten.Rusland, dat openlijk de Syrische president Bashar al-Assad steunt, beklemtoont steeds dat zijn luchtaanvallen gericht zijn tegen terroristen. "Maar vanuit jullie oogpunt zijn alle rebellen terroristen en dat is het recept voor een catastrofe", waarschuwde Obama. De Syrische president Assad, die Obama bestempelde als "een brutale, scrupuleuze dictator", ziet zijn positie door de militaire steun vanuit Rusland versterkt. Volgens Obama verzwakken de luchtaanvallen, waarbij ook burgerslachtoffers vallen, de gematigde oppositie en versterken ze IS. "En dat is voor niemand goed". We gaan dit niet in een oorlog maken tussen de VS en Rusland. De brutaliteit van Assad moet ophouden. We gaan niet zoals de Russen iedereen proberen te vernietigen die de buik volheeft van Assads gedrag".De Russische president Vladimir Poetin, aldus Obama, handelt niet uit sterkte, maar uit zwakte omdat de regering Assad faalt. De president gaf toe dat de eigen campagne tegen IS moeilijk verloopt, onder meer omdat het Iraaks leger duidelijk zwakker uitvalt dan eerst gedacht. Poetin, die vrijdag in Parijs was voor een top rond Oekraïne, zou zijn Europese collega's verzekerd hebben dat de Russische luchtmacht bij de operatie in Syrië enkel IS en al-Noesra viseert. "De operatie gebeurt in strikte overeenstemming met de principes van het volkerenrecht, in dit geval op vraag van de Syrische regering", aldus nog de woordvoerder van het Kremlin aan het Russische persagentschap Interfax. Volgens hem is het de bedoeling het Syrische leger te helpen de territoriale integriteit van het land te behouden.(Belga/RR)