In een toespraak voor het Indiase parlement heeft de Amerikaanse president Barack Obama zijn steun uitgesproken voor een permanente zetel voor India in de VN-Veiligheidsraad.

"De rechtvaardige en duurzame internationale orde die Amerika zoekt omvat een Verenigde Naties dat efficiënt, effectief, geloofwaardig en legitiem is," zei Obama. "Daarom kijk ik uit naar een hervormde Veiligheidsraad, waarvan ook India permanent lid is."

De woorden van de Amerikaanse president werden op luid applaus onthaald in het parlement.

Een en ander betekent evenwel niet dat India snel een permanente zetel krijgt. Het kan nog jaren duren voor de door Obama genoemde hervormingen er komen.

Momenteel telt de Veiligheidsraad vijftien leden, waarvan vijf permanente: China, Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. India ijvert al jaren voor een permanente zetel in het hoogste orgaan van de Verenigde Naties.

Rondreis

Het bezoek van Obama aan India kadert in een tiendaagse rondreis door Azië. Later maandag is hij eregast tijdens een officieel diner in New Delhi. Dinsdag vliegt hij door naar Indonesië.

(KVDA)

In een toespraak voor het Indiase parlement heeft de Amerikaanse president Barack Obama zijn steun uitgesproken voor een permanente zetel voor India in de VN-Veiligheidsraad. "De rechtvaardige en duurzame internationale orde die Amerika zoekt omvat een Verenigde Naties dat efficiënt, effectief, geloofwaardig en legitiem is," zei Obama. "Daarom kijk ik uit naar een hervormde Veiligheidsraad, waarvan ook India permanent lid is." De woorden van de Amerikaanse president werden op luid applaus onthaald in het parlement. Een en ander betekent evenwel niet dat India snel een permanente zetel krijgt. Het kan nog jaren duren voor de door Obama genoemde hervormingen er komen. Momenteel telt de Veiligheidsraad vijftien leden, waarvan vijf permanente: China, Frankrijk, Rusland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. India ijvert al jaren voor een permanente zetel in het hoogste orgaan van de Verenigde Naties. Rondreis Het bezoek van Obama aan India kadert in een tiendaagse rondreis door Azië. Later maandag is hij eregast tijdens een officieel diner in New Delhi. Dinsdag vliegt hij door naar Indonesië.(KVDA)