Dat meldt de Amerikaanse televisiezender ABC op gezag van hooggeplaatste Amerikaanse regeringsbronnen. Tot nog toe werd aangenomen dat de VS zich zou beperken tot de inzet van enkele tientallen kruistaketten. Nu zou de aanval volgens ABC 'significant groter' uitvallen.

Naast de kruisraketten zouden er ook B2- en B52-bommenwerpers ingezet worden. De B2 is een Stealth-toestel dat zo goed als onzichtbaar is voor de radar. De B52 is de grootste bommenwerper in het Amerikaanse arsenaal. De toestellen zouden opstijgen van bases in de VS.

Intens bombardement

Naast de bommenwerpers zouden er nog steeds kruisrakketten ingezet worden. De VS heeft vier destroyers in de Middellandse Zee die samen 200 kruisraketten aan boord hebben. Daarvan zou het 'overgrote merendeel' afgevuurd worden op Syrië.

Op die manier zouden de Amerikanen het Syrische regeringsleger aan een intens, twee dagen lang bombardement willen onderwerpen. "Die militaire aanval kan de strijdkrachten van Bashar Al-Assad op 48 uur meer schade toebrengen dan de rebellen konden op twee jaar burgeroorlog", zei een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris aan ABC.

Sceptisch Congres

Obama stelde de afgelopen dagen en weken bij herhaling dat hij een zeer beperkte aanval wil. Die beperkingen lijken nu losser te worden. Dat zal wellicht niet in goede aarde vallen bij de leden van het Amerikaanse parlement die volgende week moeten stemmen over een militaire interventie in Syrië.

Obama meent dat hij als president de bevoegdheid heeft om ook zonder toestemming van het Congres ten aanval te gaan, maar legde zijn plannen toch voor aan de volksvertegenwoordiging. Of hij het daar haalt, is een open vraag.

Stemming aan een zijden draadje

In de Amerikaanse media, die de voorbije dagen zelf stemmen zijn gaan tellen, is te lezen dat de stemming op zijn best aan een zijden draadje zal hangen voor Obama. Volgens de in Washington toonaangevende website Politico, zou de president verliezen als er op dit moment gestemd werd. Mogelijk zou hij zelfs zwaar verliezen.

Als het Congres zich tegen een aanval op Syrië keert, zouden de gevolgen groot zijn voor Obama. Aangezien de peilingen aantonen dat een aanzienlijke meerderheid van de bevolking tegen militair optreden is, zou hij nog moeilijk op eigen houtje kunnen aanvallen.

Lamme eend

Nadat hij de voorbije dagen verklaard heeft dat de wereld het gebruik van gifgas niet mag tolereren, zou een nederlaag in het Congres groot gezichtsverlies betekenen voor Obama. Ook binnenlands zou hij zware averij oplopen.

Heel wat leden van Obama's eigen Democratische partij lijken geneigd om tegen te stemmen. Her en der wordt dan ook gespeculeerd dat hij bij verlies nu, met nog drie jaar te gaan in tweede ambtstermijn, al een 'lame duck' zou zijn; een lamme eend waar niemand in Washington nog naar wil luisteren. (Belga/TV)

Dat meldt de Amerikaanse televisiezender ABC op gezag van hooggeplaatste Amerikaanse regeringsbronnen. Tot nog toe werd aangenomen dat de VS zich zou beperken tot de inzet van enkele tientallen kruistaketten. Nu zou de aanval volgens ABC 'significant groter' uitvallen.Naast de kruisraketten zouden er ook B2- en B52-bommenwerpers ingezet worden. De B2 is een Stealth-toestel dat zo goed als onzichtbaar is voor de radar. De B52 is de grootste bommenwerper in het Amerikaanse arsenaal. De toestellen zouden opstijgen van bases in de VS.Naast de bommenwerpers zouden er nog steeds kruisrakketten ingezet worden. De VS heeft vier destroyers in de Middellandse Zee die samen 200 kruisraketten aan boord hebben. Daarvan zou het 'overgrote merendeel' afgevuurd worden op Syrië.Op die manier zouden de Amerikanen het Syrische regeringsleger aan een intens, twee dagen lang bombardement willen onderwerpen. "Die militaire aanval kan de strijdkrachten van Bashar Al-Assad op 48 uur meer schade toebrengen dan de rebellen konden op twee jaar burgeroorlog", zei een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris aan ABC.Obama stelde de afgelopen dagen en weken bij herhaling dat hij een zeer beperkte aanval wil. Die beperkingen lijken nu losser te worden. Dat zal wellicht niet in goede aarde vallen bij de leden van het Amerikaanse parlement die volgende week moeten stemmen over een militaire interventie in Syrië.Obama meent dat hij als president de bevoegdheid heeft om ook zonder toestemming van het Congres ten aanval te gaan, maar legde zijn plannen toch voor aan de volksvertegenwoordiging. Of hij het daar haalt, is een open vraag.In de Amerikaanse media, die de voorbije dagen zelf stemmen zijn gaan tellen, is te lezen dat de stemming op zijn best aan een zijden draadje zal hangen voor Obama. Volgens de in Washington toonaangevende website Politico, zou de president verliezen als er op dit moment gestemd werd. Mogelijk zou hij zelfs zwaar verliezen.Als het Congres zich tegen een aanval op Syrië keert, zouden de gevolgen groot zijn voor Obama. Aangezien de peilingen aantonen dat een aanzienlijke meerderheid van de bevolking tegen militair optreden is, zou hij nog moeilijk op eigen houtje kunnen aanvallen.Nadat hij de voorbije dagen verklaard heeft dat de wereld het gebruik van gifgas niet mag tolereren, zou een nederlaag in het Congres groot gezichtsverlies betekenen voor Obama. Ook binnenlands zou hij zware averij oplopen.Heel wat leden van Obama's eigen Democratische partij lijken geneigd om tegen te stemmen. Her en der wordt dan ook gespeculeerd dat hij bij verlies nu, met nog drie jaar te gaan in tweede ambtstermijn, al een 'lame duck' zou zijn; een lamme eend waar niemand in Washington nog naar wil luisteren. (Belga/TV)