Obama zei dat op zijn eindejaarspersconferentie in het Witte Huis. Eerder deze week kreeg de president een rapport over de NSA gepresenteerd met 46 (niet-bindende) aanbevelingen van een door hemzelf aangestelde expertencommissie. Die voorstellen worden op dit moment geëvalueerd, zei hij.

"Ik zal daar in januari een vrij definitief statement over maken", zei Obama. "Dan zal ik kunnen zeggen: dit zijn de aanbevelingen die zin hebben en dit zijn degene waar belofte in zit, maar die verder uitgewerkt moeten worden."

De spionage-activiteiten van de NSA kwamen aan het licht dankzij de gelekte documenten van klokkenluider Edward Snowden. Obama zei dat hij erop vertrouwt dat de NSA geen misbruik maakt van zijn technologische macht. "Maar ik weet ook dat de technologie verandert en dat mensen algoritmes en programma's kunnen ontwikkelen die alle informatie die we dagelijks opslaan op onze smartphones en computers in kaart brengen. We moeten dat beter bekijken om mensen meer vertrowuen te geven."

Ups en downs

Obama gaf toe dat dat hij dit jaar 'ups en downs' heeft gehad. Het Democratische VS-staatshoofd zei dat er vooral met het Congres problemen zijn geweest. Daar staan de Republikeinen sterk genoeg om zijn initiatieven te blokkeren, wat ze doorgaans ook daadwerkelijk doen.

Obama beklemtoonde dat dankzij zijn - door de Republikeinen fel bekritiseerde - wijzigingen in de ziekteverzekering miljoenen Amerikanen nu kwalitatieve en betaalbare gezondheidszorg hebben. Tegelijkertijd sloeg hij een mea culpa voor de moeilijke start van de website voor 'Obamacare': "We hebben dat verknoeid." (Belga/TV)

Obama zei dat op zijn eindejaarspersconferentie in het Witte Huis. Eerder deze week kreeg de president een rapport over de NSA gepresenteerd met 46 (niet-bindende) aanbevelingen van een door hemzelf aangestelde expertencommissie. Die voorstellen worden op dit moment geëvalueerd, zei hij. "Ik zal daar in januari een vrij definitief statement over maken", zei Obama. "Dan zal ik kunnen zeggen: dit zijn de aanbevelingen die zin hebben en dit zijn degene waar belofte in zit, maar die verder uitgewerkt moeten worden."De spionage-activiteiten van de NSA kwamen aan het licht dankzij de gelekte documenten van klokkenluider Edward Snowden. Obama zei dat hij erop vertrouwt dat de NSA geen misbruik maakt van zijn technologische macht. "Maar ik weet ook dat de technologie verandert en dat mensen algoritmes en programma's kunnen ontwikkelen die alle informatie die we dagelijks opslaan op onze smartphones en computers in kaart brengen. We moeten dat beter bekijken om mensen meer vertrowuen te geven."Obama gaf toe dat dat hij dit jaar 'ups en downs' heeft gehad. Het Democratische VS-staatshoofd zei dat er vooral met het Congres problemen zijn geweest. Daar staan de Republikeinen sterk genoeg om zijn initiatieven te blokkeren, wat ze doorgaans ook daadwerkelijk doen.Obama beklemtoonde dat dankzij zijn - door de Republikeinen fel bekritiseerde - wijzigingen in de ziekteverzekering miljoenen Amerikanen nu kwalitatieve en betaalbare gezondheidszorg hebben. Tegelijkertijd sloeg hij een mea culpa voor de moeilijke start van de website voor 'Obamacare': "We hebben dat verknoeid." (Belga/TV)