Obama openhartig: ‘We hebben IS onderschat’

De Iraakse premier Haider al-Abadi (links) en de Amerikaanse president Barack Obama. © Reuters
Simon Demeulemeester
Simon Demeulemeester Adjunct-hoofdredacteur Knack

Barack Obama heeft toegegeven dat de Verenigde Staten de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) hebben onderschat. Tegelijkertijd werd het vermogen van het Iraakse leger om IS te stoppen, overschat.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft toegegeven dat de Verenigde Staten de terreurbeweging Islamitische Staat (IS) hebben onderschat. Tegelijkertijd werd het vermogen van het Iraakse leger om de opkomst van IS te stoppen, overschat. Dat heeft Obama gezegd in een interview aan de Amerikaanse televisiezender CBS.

Een journalist van de zender vroeg Obama of hij zich kan vinden in de verklaringen van de directeur van de nationale geheime dienst, James R. Clapper, die eerder zei dat de VS niet alleen IS hebben onderschat, maar ook de capaciteiten van het Iraakse leger om de beweging een halt toe te roepen hebben overschat. ‘Dat is waar’, zei Obama, ‘dat is absoluut waar.’

Volgens CBS is het antwoord van de Amerikaanse president een van zijn meest open verklaringen tot hiertoe over de opmars van IS. Obama stelt verder dat de groei van IS in de hand is gewerkt door de Syrische burgeroorlog en de chaos die daarmee gepaard ging.

Vervolgens zijn de milities erin geslaagd buitenlandse strijders uit verschillende landen naar Syrië te lokken. ‘En zo werd het ground zero voor jihadisten uit de hele wereld’, aldus Obama. Een zeer gerichte campagne via de sociale media heeft nog bijgedragen tot die rekrutering, zo zei hij. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content