Obama ontvangt G8-leiders in Camp David

© Reuters

Crisis in eurozone wordt wellicht belangrijkste gespreksthema.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de leiders van de G8, de acht machtigste landen ter wereld, onthaald op zijn buitenverblijf in Camp David, nabij Washington.

Zonder das begroette Obama vrijdagavond zijn gasten, te beginnen met de Europese leiders Herman Van Rompuy en José Manuel Barroso. De nieuwe Franse president François Hollande kwam als laatste aan.

Noord-Korea, Iran, Syrië, eurocrisis

De leiders van de G8-landen (Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Canada, Italië, Frankrijk, Duitsland, Japan en Rusland) vangen hun toptreffen aan met een werkdiner waar de belangrijkste internationale dossiers besproken zullen worden, van het nucleaire programma van Iran over Noord-Korea tot de repressie van de protestbeweging in Syrië.

Zaterdag buigen de leiders zich over de Europese schuldencrisis en Griekenland.

Tegen Griekse euro-exit

In de uren voor aanvang van de top beklemtoonden Van Rompuy, Barroso en Hollande dat alles moet gedaan worden om Griekenland in de eurozone te houden. “Indien dat nodig is, zullen we alles doen om de financiële stabiliteit van de eurozone te waarborgen”, verklaarde de Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy.

Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso erkende de moeilijke Griekse situatie. Wel is Griekenland volgens hem een “bijzonder” geval. Over de verklaringen van eurocommissaris Karel De Gucht, die had gezegd dat de Europese overheden werken aan een exitscenario voor het geval Griekenland het niet redt, zei Barroso dat “in elk systeem uiteenlopende opvattingen bestaan”.

Alles moet in het werk gesteld worden om de Grieken in de eurozone te houden en hen economisch te steunen, zei Hollande na zijn eerste bezoek aan het Witte Huis. De socialistische president sprak zich ook uit voor een Europese tussenkomst voor de herkapitalisering van Spaanse banken.

Economische groei

Van Obama wordt verwacht dat hij de G8-top zal aangrijpen om meer stimuli voor economische groei te bepleiten. Hij zit op dezelfde lijn als Hollande, met wie hij vrijdag al een bilateraal onderhoud had in het Witte Huis. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content