"Er blijven vanavond nog veel onbeantwoorde vragen", zei Obama in een eerste reactie in het Witte Huis. "Daaronder: waarom kozen jongemannen die hier opgroeiden en studeerden en deel waren van ons land voor dit soort geweld? Hoe hebben ze deze aanslagen gepland en uitgevoerd? En hebben ze daarbij hulp gekregen?"

De families van de doden en de gewonden verdienen antwoorden, beloofde Obama. "Daarom heb ik de FBI, het departement van Binnenlandse Veiligheid en onze inlichtingendiensten opgedragen om ook verder alle nodige middelen in te zetten om het onderzoek te ondersteunen, informatie te verzamelen en onze burgers te beschermen. We zullen vaststellen wat er gebeurd is, alle externe banden onderzoeken die deze terroristen hebben en blijven doen wat we moeten doen om ons volk veilig te houden."

"De haatdragende agenda die deze mannen tot zulke afgrijselijke daden heeft bewogen, zal niet en mag niet winnen. Wat ze ook dachten te bereiken, ze hebben nu al gefaald. Ze hebben gefaald omdat de mensen van Boston weigerden zich te laten intimideren. Ze hebben gefaald omdat wij als Amerikanen weigeren om ons te laten terroriseren. Ze hebben gefaald omdat we niet zullen afwijken van het karakter, het mededogen en de waarden die ons definiëren als land."

"Die Amerikaanse spirit betekent ook dat we trouw moeten blijven aan de eenheid en de diversiteit die ons sterk maakt. In dit tijdperk van instant-journalistiek, tweets en blogs bestaat de verleiding om voorbarige conclusies te trekken. Maar wanneer een tragedie als deze zich voordoet , de publieke veiligheid in gevaar is en de inzet zo hoog is, is het belangrijk dat we dit juist doen. Dat is waarom we onderzoeken voeren, feiten verzamelen en rechtbanken hebben. Dat is waarom we voorzichtig zijn om geen voorbarige conclusies te trekken. Niet over de motieven van deze individuen en zeker niet over hele groepen mensen. Tenslotte is een van de dingen die Amerika het grootste land op aarde maken - en ook wat Boston zo'n geweldige stad maakt - is dat we mensen van over de hele wereld verwelkomen. Mensen van elke geloof, van elke etniciteit, uit elke uithoek van de wereld." (TV)

"Er blijven vanavond nog veel onbeantwoorde vragen", zei Obama in een eerste reactie in het Witte Huis. "Daaronder: waarom kozen jongemannen die hier opgroeiden en studeerden en deel waren van ons land voor dit soort geweld? Hoe hebben ze deze aanslagen gepland en uitgevoerd? En hebben ze daarbij hulp gekregen?" De families van de doden en de gewonden verdienen antwoorden, beloofde Obama. "Daarom heb ik de FBI, het departement van Binnenlandse Veiligheid en onze inlichtingendiensten opgedragen om ook verder alle nodige middelen in te zetten om het onderzoek te ondersteunen, informatie te verzamelen en onze burgers te beschermen. We zullen vaststellen wat er gebeurd is, alle externe banden onderzoeken die deze terroristen hebben en blijven doen wat we moeten doen om ons volk veilig te houden." "De haatdragende agenda die deze mannen tot zulke afgrijselijke daden heeft bewogen, zal niet en mag niet winnen. Wat ze ook dachten te bereiken, ze hebben nu al gefaald. Ze hebben gefaald omdat de mensen van Boston weigerden zich te laten intimideren. Ze hebben gefaald omdat wij als Amerikanen weigeren om ons te laten terroriseren. Ze hebben gefaald omdat we niet zullen afwijken van het karakter, het mededogen en de waarden die ons definiëren als land." "Die Amerikaanse spirit betekent ook dat we trouw moeten blijven aan de eenheid en de diversiteit die ons sterk maakt. In dit tijdperk van instant-journalistiek, tweets en blogs bestaat de verleiding om voorbarige conclusies te trekken. Maar wanneer een tragedie als deze zich voordoet , de publieke veiligheid in gevaar is en de inzet zo hoog is, is het belangrijk dat we dit juist doen. Dat is waarom we onderzoeken voeren, feiten verzamelen en rechtbanken hebben. Dat is waarom we voorzichtig zijn om geen voorbarige conclusies te trekken. Niet over de motieven van deze individuen en zeker niet over hele groepen mensen. Tenslotte is een van de dingen die Amerika het grootste land op aarde maken - en ook wat Boston zo'n geweldige stad maakt - is dat we mensen van over de hele wereld verwelkomen. Mensen van elke geloof, van elke etniciteit, uit elke uithoek van de wereld." (TV)