Ondanks enkele gedeeltelijke successen in Syrië en Irak is meer en snellere vooruitgang nodig. Om welke landen het gaat, zei Obama niet. Zaterdag had het Pentagon al aangekondigd dat Carter maandag naar Turkije afreist.

"Net zoals de Verenigde Staten in dit gevecht meer doen, net zoals onze bondgenoten - Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Italië - meer doen, zo moeten ook anderen meer doen", zei Obama. "IS-leiders kunnen zich niet langer verbergen, en onze boodschap is eenvoudig: je bent als volgende aan de beurt", zei de Amerikaanse president. "Het blijft een moeilijke strijd", aldus nog Obama, die beklemtoonde dat de jihadisten "mannen, vrouwen en kinderen gebruiken als menselijk schild".

Terwijl Carter in Turkije is, zit de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in Moskou. Hij is daar voor gesprekken met de Russische regering over de plannen om de Syrische regering en gematigde rebellen volgende maand aan tafel te laten gaan. (Belga/NSK)

23..

Ondanks enkele gedeeltelijke successen in Syrië en Irak is meer en snellere vooruitgang nodig. Om welke landen het gaat, zei Obama niet. Zaterdag had het Pentagon al aangekondigd dat Carter maandag naar Turkije afreist. "Net zoals de Verenigde Staten in dit gevecht meer doen, net zoals onze bondgenoten - Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Australië en Italië - meer doen, zo moeten ook anderen meer doen", zei Obama. "IS-leiders kunnen zich niet langer verbergen, en onze boodschap is eenvoudig: je bent als volgende aan de beurt", zei de Amerikaanse president. "Het blijft een moeilijke strijd", aldus nog Obama, die beklemtoonde dat de jihadisten "mannen, vrouwen en kinderen gebruiken als menselijk schild". Terwijl Carter in Turkije is, zit de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry in Moskou. Hij is daar voor gesprekken met de Russische regering over de plannen om de Syrische regering en gematigde rebellen volgende maand aan tafel te laten gaan. (Belga/NSK)23..