Obama: ‘Moslims stigmatiseren speelt in kaart van jihadisten’

© Reuters

‘In de strijd tegen IS zijn onze belangrijkste partners de Amerikaanse moslims’, aldus de Amerikaanse president Barack Obama in zijn wekelijkse toespraak.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gezegd dat het “stigmatiseren” van moslims in de kaart speelt van de jihadisten, “die ons tegen elkaar willen opzetten”. Hij veroordeelde daarmee impliciet uitspraken van Republikeinse presidentskandidaten.

In de strijd tegen IS (Islamitische Staat) “zijn onze belangrijkste partners de Amerikaanse moslims”, zei Obama in zijn wekelijkse toespraak, na de aanslagen van dinsdag in Brussel en Zaventem die opgeëist werden door IS en die 31 mensen het leven kostten. Hij betuigde zijn medeleven aan de familie van twee Amerikanen die gedood werden en “minstens veertien Amerikanen die gewond raakten” bij de aanslagen.

“We moeten elke poging om de Amerikaanse moslims te stigmatiseren, verwerpen en hun enorme bijdrage aan ons land en onze levenswijze” toejuichen, zei de president van de Verenigde Staten. “Deze pogingen zijn in strijd met onze aard, onze waarden, en onze geschiedenis als natie opgebouwd op de idee van godsdienstvrijheid”, voegde hij eraan toe. “Het is ook contraproductief. Het speelt meteen in de kaart van de terroristen die ons tegen elkaar willen opzetten, die een reden willen hebben om nog meer mensen te rekruteren voor hun haatdragende zaak”.

De Republikeinse presidentskandidaten Donald Trump en Ted Cruz steunen het idee om de politie te laten patrouilleren in moslimwijken. Trump wil bovendien moslims tijdelijk de toegang weigeren tot de VS uit vrees dat een extremist samen met hen ongemerkt het land binnenkomt. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content