Obama legt krans neer in Hiroshima en pleit voor kernwapenvrije wereld (video)

Abe en Obama © Belga Image

Barack Obama heeft als eerste regerende Amerikaanse president een officieel bezoek gebracht aan Hiroshima, nadat de Verenigde Staten 71 jaar geleden een atoombom op de Japanse stad lieten vallen.

Barack Obama reisde door naar Hiroshima na de tweedaagse G7-top op het Japanse schiereiland Ise-Shima. Bij zijn bezoek had het Amerikaanse staatshoofd het gezelschap van de Japanse premier Shinzo Abe.

Aan het monument in het Vredespark legde Obama een krans ter nagedachtenis van de slachtoffers neer en sloot kort de ogen toen hij voor het gedenkteken halt hield. Abe maakte een buiging.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Bij de atoombom op Hiroshima op 6 augustus 1945, de eerste in de geschiedenis, vielen naar schatting minstens 140.000 doden. Enkele dagen later volgde een tweede bom op Nagasaki, met nog eens zeker 74.000 doden als gevolg. De aanvallen maakten een einde aan de Tweede Wereldoorlog.

Toespraak

In een bijna twintig minuten durende toespraak zei Obama dat op 6 augustus 1945 ‘de dood uit de lucht kwam vallen’ en bracht hij hulde aan ‘alle onschuldige slachtoffers’ die tijdens de Tweede Wereldoorlog de dood vonden. Hij riep op een wereld zonder kernwapens na te streven en sprak van een ‘gedeelde verantwoordelijkheid’ om te vermijden dat de geschiedenis zich zou herhalen. We moeten ‘lessen uit Hiroshima trekken’.

Volgens de Amerikaanse president hebben zijn land en Japan uit de geschiedenis geleerd en vriendschap gesloten. De kinderen van Hiroshima brengen nu hun leven in vrede door. Zijn bezoek toont volgens Obama aan hoe zelfs de diepste verdeeldheid overbrugd kan worden. De wereld moet ‘via diplomatie conflict(en) vermijden’, zei het Amerikaanse staatshoofd.

Geen excuses

Hij had vooraf gezegd geen excuses voor het nucleair bombardement te zullen aanbieden, dat volgens hem nochtans ‘de wereld voor altijd heeft veranderd’ en aantoonde dat ‘de mensheid over middelen beschikt om zichzelf te vernietigen’. Het recht op veiligheid en vrijheid is een ‘na te streven ideaal’. De president sprak ook met enkele overlevenden van het nucleair inferno, schudde ze de hand of omarmde hen.

Abe zei dat het bezoek van Obama ‘hoop heeft gebracht voor de mensen die een kernwapenvrije wereld willen’. Hij gewaagde van een nieuw hoofdstuk in de Amerikaans-Japanse vriendschap. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content