Obama lanceert economisch offensief voor middenklasse

© Reuters
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

VS-president Barack Obama wil de ongelijkheid in zijn land verminderen en de middenklasse helpen. Dat zei hij tijdens de eerste van een reeks toespraken over de economie.

Tijdens zijn speech op de Knox-universiteit in Galesburg (Illinois) hernam Obama het thema van zijn verkiezingscampagne vorig jaar: hij wil de middenklasse vooruit helpen. Na vijf jaar economisch herstel in de VS zijn vooral de rijken met de winst aan de haal gegaan, zei hij. En dat vindt hij een probleem:

“Die groeiende ongelijkheid is niet alleen moreel verkeerd, het is ook economisch slecht. Als middenklassers minder uit te geven hebben, hebben ondernemers minder klanten. Als de rijkdom geconcentreerd raakt aan de top, dan kan dat instabiele bubbels doen ontstaan die de hele economie bedreigen. Als de sporten van de ladder naar de top verder apart groeien, dan bedreigt dat de essentie van waar dit land voor staat.”

Paasei zonder snoep

Tijdens Obama’s presidentschap is de werkloosheid in de VS gedaald van net onder tien procent tot 7,6 procent vandaag. De beurs doet het uitstekend. Bedrijfswinsten swingen de pan uit. Het Amerikaanse begrotingstekort daalt scherp.

Obama houdt deze economische toespraken onder andere omdat hij krediet wil krijgen voor die gunstige trends. Tegelijkertijd wil hij nieuwe maatregelen aankondigen. In Illinois had hij het over meer groene energie, banen scheppen in de industrie, een verhoging van het minimumloon en investeringen in scholen en wegen.

Opmerkelijk: geen van die voorstellen is nieuw. Volgens zijn entourage zou Obama de komende dagen en weken met nieuwe ideeën uitpakken. Deze openingszet was vooral bedoeld om zijn filosofie nog eens in de verf te zetten.

Wat Obama ook zegt, hij zal het niet makkelijk hebben om wat voor plannen dan ook uitgevoerd te krijgen. De Republikeinen, die in het Congres genoeg zetels in handen hebben om al zijn initiatieven te blokkeren, willen namelijk nog steeds niet weten van Obama’s benadering van de economie. Zij gaan ervan uit dat alleen verdere besparingen de Amerikaanse economie op een hoger toerental kunnen krijgen.

“Wat gaat dit oplossen?”, reageerde John Boehner, de Republikeinse nummer één in het Congres. “Je kent het antwoord wellicht al: niets. Het is een lege huls, een paasei waar geen snoep in zit.”

Confrontatie

Obama’s hele presidentschap, dat begon vlak na de bankencrisis van 2008, stond in het teken van de economie. Sinds zijn herverkiezing vorig jaar heeft de president zich echter moeten concentreren op andere zaken, waaronder vuurwapenwetten, Syrië en het NSA-afluisterschandaal.

In het najaar moet er echter een begroting goedgekeurd worden en – nog moeilijker – moet het schuldplafond (de wettelijke limiet op de Amerikaanse staatsschuld) omhoog. Dat belooft tot confrontaties te leiden met de Republikeinen, die zulke gelegenheden tekens aangrijpen om nieuwe besparingen af te dwingen en Obama’s initiatieven uit te hollen.

Obama zei evenwel dat hij dat deze keer wil vermijden. “Ik zal niet toelaten dat obstructie, stilstand of doelbewuste onverschilligheid ons in de weg staan”, zei hij. “Wat voor macht ik als president ook heb om de middenklasse te helpen, ik zal ze ten volle gebruiken.”

Oude debatten

“Door deze eindeloze stoet van afleidingsmanoeuvres, politieke stunts en verzonnen schandalen is Washington de hoofdzaak uit het oog verloren”, zei Obama. “Dat moet ophouden. Op dit moment moeten we niet op korte termijn denken. We moeten niet dezelfde oude, belegen debatten voeren. We moeten ons concentreren op de economische dossiers die het belangrijkste zijn voor u, de mensen die wij vertegenwoordigen.”

“Landen die passief blijven wanneer ze geconfronteerd worden met de globale economie zullen de wedloop om goeie banen en een hoge levensstandaard verliezen”, vervolgde hij. “Daarom moet Amerika de investeringen doen die noodzakelijk zijn voor groei op lange termijn en een gedeelde rijkdom.”

Partner Content