Obama krijgt Guantánamo niet gesloten

© epa

De eerste – en misschien wel belangrijkste – verkiezingsbelofte van Barack Obama is zo goed als zeker begraven. Minister van Defensie Robert Gates maakte donderdag duidelijk dat de kans dat Guantánamo nog gesloten wordt, “bijzonder klein” is.

Dat Guantánamo maar niet gesloten geraakt, wijt Gates aan het verzet vanuit het Congres. Daar wordt gevreesd voor het “gevaar” wanneer de veronderstelde terroristen in Amerikaanse gevangenissen worden ondergebracht.

Ook andere landen treffen schuld want, zo argumenteert Gates, maar weinigen zijn bereid Guantanamo-gedetineerden op te nemen.

Twee dagen na zijn ambtsaanvaarding in januari 2009 had Obama nog een decreet uitgevaardigd dat Guantánamo “binnen het jaar” (dus tegen december 2009) gesloten zou worden.

In het Cubaanse detentiekamp zitten nog 172 mensen vast.

Kritiek

De omstreden gevangenis werd na 11 september 2001 opgericht door George W. Bush als onderdeel van de Amerikaanse Oorlog tegen het Terrorisme. Wereldwijd ontving Guantánamo bakken kritiek.

Zo klagen mensenrechtenorganisaties al jaren de onmenselijke detentievoorwaarden aan en het feit dat de meeste mensen die er opgesloten zitten, nog steeds niet weten waarvan zij eigenlijk door de VS beschuldigd worden.

Osama bin Laden

Desondanks alle moeite om gevangen uit Guantánamo weg te krijgen, kwam de baas van de CIA, Leon Panetta, deze week met een nieuwe taak af voor de gevangenis: het onderbrengen van al-Qaidaleider Osama bin Laden, indien die ooit levend gevat wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content