Obama in Griekenland: 'Enkel besparingen brengen geen welvaart'

15/11/16 om 17:08 - Bijgewerkt op 16/11/16 om 03:48

De Amerikaanse president Barack Obama is dinsdagvoormiddag aangekomen in Athene. De Griekse hoofdstad is de eerste stop in zijn laatste reis naar Europa als president.

Obama in Griekenland: 'Enkel besparingen brengen geen welvaart'

President Obama met de Griekse premier Tsipras © AFP

De ontmoeting vindt plaats net nu het oude continent zich ongerust maakt over het nakende presidentschap van Donald Trump. De VS zullen Griekenland verder helpen in zijn inspanningen om de zware financiële crisis te overwinnen, stelde Obama bij een ontmoeting met de Griekse president Prokopis Pavlopoulos.

De uittredende Amerikaanse president beklemtoonde ook dat in de ogen van Washington "alleen besparingen geen welvaart kunnen brengen." Een verlichting van de schulden alsook andere strategieën zijn noodzakelijk om Griekenland in deze overgangsfase te helpen, zei Obama bij het begin van een onderhoud met eerste minister Alexis Tsipras.

Obama had eerder de Amerikaanse verbondenheid met Griekenland en ook Europa onderstreept. "We geloven dat een sterk, verenigd en welvarend Europa niet alleen goed is voor Europa, maar ook voor de wereld en de VS."

Later dinsdag geven Obama en Tsipras een gezamenlijke persconferentie. Woensdag gaat de uittredende Amerikaanse president naar de Acropolis en houdt hij een toespraak over de uitdagingen van de mondialisering.

Woensdagavond reist Obama door naar Berlijn. Het is het eerste bezoek van een Amerikaanse president aan Griekenland in 17 jaar. Bill Clinton was in 1999 in Athene. In Athene heerste dinsdag de uitzonderingstoestand. Heel wat straten van de luchthaven naar het centrum waren afgesloten, en in het centrum waren veel omleidingen.

Demonstraties op het Syntagmaplein waren verboden, maar toch riepen verschillende vakbonden op tot protesten in de onmiddellijke nabijheid. Meer dan 5.000 agenten waren ingezet om alles in goede banen te leiden. Ze kregen de hulp van zo'n 500 Amerikaanse veiligheidstroepen. (Belga/JH)

Onze partners