Barack Obama werd omringd door overlevenden en familieleden van slachtoffers van schietpartijen in de Verenigde Staten. 'We zijn hier niet om iets te doen aan de laatste slachtpartij, maar om de volgende te voorkomen,' zei hij. 'De wapenlobby kan het Congres momenteel gegijzeld houden, maar ze kan Amerika niet gijzelen'.

De maatregelen die de president aankondigde zijn gericht op een uitbreiding van de zogenaamde background checks bij de aankoop van een wapen. Hij wil daarvoor het Congres, dat weigerachtig staat tegenover een verstrenging van de wapenwetgeving, omzeilen.

Even kon Obama zijn tranen niet meer bedwingen, toen hij enkele schietincidenten met dodelijke afloop van de voorbije jaren opsomde. Zo kwamen in 2012 in Newtown, in de staat Connecticut 20 kinderen en 6 volwassenen om. 'Telkens ik aan die kinderen denk, word ik kwaad. En trouwens, dat gebeurt elke dag in de straten van Chicago.'

'De tijd om politieke spelletjes te spelen, is al lang voorbij. Het Congres wil de strengere wapenwetten tegenhouden, omdat zij de verkiezingen willen winnen.Maar als de kiezer duidelijk maakt dat hij het niet eens is met de gang van zaken, moet zelfs het Congres heroriënteren. We moeten het dringende karakter nu erkennen want er sterven mensen'.

Republikeinen

De Republikeinen hebben zich al tegen de maatregelen van Obama gekant. De Republikeinse Kamervoorzitter Paul Ryan spreekt van intimidatie van wapenbezitters die zich schikken naar de wet: 'Eerder dan zich te concentreren op de criminelen en terroristen, gaat Obama voor de gezagsgetrouwe burgers. Zijn woorden en daden zijn een soort intimidatie die de vrijheid ondermijnt', zo klonk het.

De Republikeinse presidentskandidaat Rand Paul liet al weten dat hij de maatregelen zou aanvechten. (Belga/KVDA)

Barack Obama werd omringd door overlevenden en familieleden van slachtoffers van schietpartijen in de Verenigde Staten. 'We zijn hier niet om iets te doen aan de laatste slachtpartij, maar om de volgende te voorkomen,' zei hij. 'De wapenlobby kan het Congres momenteel gegijzeld houden, maar ze kan Amerika niet gijzelen'.De maatregelen die de president aankondigde zijn gericht op een uitbreiding van de zogenaamde background checks bij de aankoop van een wapen. Hij wil daarvoor het Congres, dat weigerachtig staat tegenover een verstrenging van de wapenwetgeving, omzeilen.Even kon Obama zijn tranen niet meer bedwingen, toen hij enkele schietincidenten met dodelijke afloop van de voorbije jaren opsomde. Zo kwamen in 2012 in Newtown, in de staat Connecticut 20 kinderen en 6 volwassenen om. 'Telkens ik aan die kinderen denk, word ik kwaad. En trouwens, dat gebeurt elke dag in de straten van Chicago.''De tijd om politieke spelletjes te spelen, is al lang voorbij. Het Congres wil de strengere wapenwetten tegenhouden, omdat zij de verkiezingen willen winnen.Maar als de kiezer duidelijk maakt dat hij het niet eens is met de gang van zaken, moet zelfs het Congres heroriënteren. We moeten het dringende karakter nu erkennen want er sterven mensen'.De Republikeinen hebben zich al tegen de maatregelen van Obama gekant. De Republikeinse Kamervoorzitter Paul Ryan spreekt van intimidatie van wapenbezitters die zich schikken naar de wet: 'Eerder dan zich te concentreren op de criminelen en terroristen, gaat Obama voor de gezagsgetrouwe burgers. Zijn woorden en daden zijn een soort intimidatie die de vrijheid ondermijnt', zo klonk het. De Republikeinse presidentskandidaat Rand Paul liet al weten dat hij de maatregelen zou aanvechten. (Belga/KVDA)