Obama ziet de kansen op een een vredesakkoord en een tweestatenoplossing tussen Israël en de Palestijnen "heel somber" in. "Het is moeilijk je in te denken" dat er een "veilige Palestijnse staat" komt en een "volledig erkende joodse staat van Israël". Er is "geen vooruitzicht op een betekenisvol kader dat naar een Palestijnse staat leidt".

Obama herhaalde wat hij telefonisch aan de Israëlische premier Netanyahu liet weten: dat de VS alles in het werk blijven stellen om de veiligheid van Israël te garanderen, maar dat hij wil herbekijken hoe het voor het overige verder moet tussen de landen.

De president ging, tijdens een persbijeenkomst die eigenlijk over Afganistan handelde, niet in op een bericht in The Wall Street Journal dat Israël de onderhandelingen met Iran heeft bespioneerd.

'Geen kwestie van Kumbaya'

Hij wilde wel kwijt dat zijn verhouding met de zopas herkozen Israëlische premier "zakelijk" is. "Ik heb hem vaker ontmoet dan om het even welke andere wereldleider. Hij vertegenwoordigt de belangen van zijn land op de manier die hij nodig acht, en ik doe hetzelfde. Het is dus geen kwestie van een verhouding tussen leiders - wat speelt is een duidelijke, zware opgave. Dit kan niet herleid worden tot een zaak van laten we handjes vasthouden en samen Kumbaya zingen."

De kverhouding tussen Obama en Netanyahu, die al jaren voelbaar kil was, is de voorbije weken onder het vriespunt gedaad. Eerst hield Netanyahu een oppositietoespraak voor het Amerikaanse parlement (tegen een nucleair akkoord met Iran) en vervolgens ergerde het Witte Huis zich blauw aan de retoriek van Netanyahu tijdens zijn verkiezingscampagne (en Netanyahu ergerde zich eraan dat het Witte Huis duidelijk koos voor zijn tegenstanders).

Netanyahu had tijdens die campagne onder meer gezegd dat er met hem als premier geen Palestijnse staat zou komen. Kort na zijn overwinning zei hij dat hij nog altijd voor een tweestatenoplossing gewonnen is, maar dat de omstandigheden er niet naar zijn.

Obama zei tijdens zijn persbijeenkomst dat het voor hem niet duidelijk is hoe men tot een tweestatenoplossing komt "op basis van de uitlatingen van de premier".

Obama ziet de kansen op een een vredesakkoord en een tweestatenoplossing tussen Israël en de Palestijnen "heel somber" in. "Het is moeilijk je in te denken" dat er een "veilige Palestijnse staat" komt en een "volledig erkende joodse staat van Israël". Er is "geen vooruitzicht op een betekenisvol kader dat naar een Palestijnse staat leidt".Obama herhaalde wat hij telefonisch aan de Israëlische premier Netanyahu liet weten: dat de VS alles in het werk blijven stellen om de veiligheid van Israël te garanderen, maar dat hij wil herbekijken hoe het voor het overige verder moet tussen de landen. De president ging, tijdens een persbijeenkomst die eigenlijk over Afganistan handelde, niet in op een bericht in The Wall Street Journal dat Israël de onderhandelingen met Iran heeft bespioneerd. Hij wilde wel kwijt dat zijn verhouding met de zopas herkozen Israëlische premier "zakelijk" is. "Ik heb hem vaker ontmoet dan om het even welke andere wereldleider. Hij vertegenwoordigt de belangen van zijn land op de manier die hij nodig acht, en ik doe hetzelfde. Het is dus geen kwestie van een verhouding tussen leiders - wat speelt is een duidelijke, zware opgave. Dit kan niet herleid worden tot een zaak van laten we handjes vasthouden en samen Kumbaya zingen." De kverhouding tussen Obama en Netanyahu, die al jaren voelbaar kil was, is de voorbije weken onder het vriespunt gedaad. Eerst hield Netanyahu een oppositietoespraak voor het Amerikaanse parlement (tegen een nucleair akkoord met Iran) en vervolgens ergerde het Witte Huis zich blauw aan de retoriek van Netanyahu tijdens zijn verkiezingscampagne (en Netanyahu ergerde zich eraan dat het Witte Huis duidelijk koos voor zijn tegenstanders). Netanyahu had tijdens die campagne onder meer gezegd dat er met hem als premier geen Palestijnse staat zou komen. Kort na zijn overwinning zei hij dat hij nog altijd voor een tweestatenoplossing gewonnen is, maar dat de omstandigheden er niet naar zijn. Obama zei tijdens zijn persbijeenkomst dat het voor hem niet duidelijk is hoe men tot een tweestatenoplossing komt "op basis van de uitlatingen van de premier".