Obama heft decennia oud wapenembargo tegen Vietnam op

Barack Obama in Vietnam © Reuters

De Amerikaanse president Barack Obama heeft op de eerste dag van zijn bezoek aan Vietnam de opheffing van het decennia oude wapenembargo tegen het Aziatische land aangekondigd.

Het wapenembargo was een van de laatste overblijfselen van de oorlog die beide landen uitvochten en die in 1975 afliep. Sindsdien zijn beide landen spectaculair naar elkaar toegegroeid. In 1995 werden de diplomatieke betrekkingen hersteld.

Wel zullen er voor de verkoop van wapens aan de vroegere vijand “specifieke eisen” gelden, zei Obama op een persconferentie in Hanoi. Hij legde uit dat de beslissing niets van doen heeft met de Chinese activiteiten in de Zuid-Chinese Zee. Vietnam en de VS wijzen de aanspraken van Peking op ongeveer tachtig procent van de grondstoffenrijke zee af.

Veeleer is de opheffing van het wapenembargo een afronding van het proces van de normalisering van de betrekkingen, zei de Amerikaanse president.

Er blijven evenwel nog meningsverschillen omtrent de mensenrechten, zei Obama. De VS zetten zich in voor fundamentele rechten als vrijheid van meningsuiting en religie omdat dit de welvaart in landen aanzwengelt. Vietnam is een communistiche eenpartijstaat waar regeringscritici worden vervolgd.

Hiroshima

Obama brengt een driedaags bezoek aan Vietnam met het oog op een verbeterde commerciële en strategische samenwerking.

Het is de derde keer sinds het einde van de Vietnamoorlog in 1975 dat een Amerikaanse president een bezoek brengt aan het communistische land. Eerder waren ook al George W. Bush en Bill Clinton naar Vietnam afgezakt.

Tijdens de komende drie dagen zal Obama ontmoetingen hebben met de meest vooraanstaande politieke figuren van het land.

De Amerikaanse president heeft twee doelen vooropgesteld: de economische verstandhouding met Vietnam verbeteren in het kader van de TTP (Trans-Pacific Partnership) en de banden tussen beide landen verder aanhalen nu China zich meer en meer offensief opstelt in de regio.

Na dit bezoek reist Obama door naar Japan waar hij aanwezig zal zijn op de G7-top en een historisch bezoek zal brengen aan Hiroshima, de Japanse stad die op 6 augustus 1645 door een Amerikaanse atoombom van de kaart werd geveegd. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content