Op een persconferentie in Senegal liet de Amerikaanse president weten dat de gangbare diplomatieke kanalen moeten volstaan om te voldoen aan het uitleveringsverzoek van een 'crimineel' door Washington.

Terwijl Barack Obama begon aan een tour langs drie Afrikaanse landen, loopt ondertussen het politieke geschil tussen de Verenigde Staten en Ecuador op. Amerikaanse Congresleden bedreigden het Zuid-Amerikaanse land publiekelijk met zware economische gevolgen indien een asielverzoek van de 30-jarige vluchteling wordt aanvaard.

In dat geval zal een nakende verlenging van handelsprivileges voor het Andesland geblokkeerd worden, verklaarde voorzitter Robert Menendez van de Senaatscommissie voor buitenlandse aangelegenheden.

De regering in Quito verzoekt de VS inmiddels, schriftelijk uit te leggen waarom Snowden geen asiel zou gegund mogen worden.

Edward Snowden, die de voorbije weken omvangrijke spionage- en controleprogramma's van Amerikaanse en Britse geheime diensten naar de media had doorgespeeld, was eerder van Hongkong naar Moskou gevlogen. Daar zit hij zonder geldige reispas vast in de transitzone van de luchthaven Sjeremetjevo. Volgens de regering in Quito heeft hij in Ecuador asiel aangevraagd.

'Handelsprivileges niet verlengd'

De VS waarschuwt alle landen die de informant helpen, voor "consequenties". "Onze regering zal landen niet belonen voor slecht gedrag", dreigde Menendez in een verklaring. "Handelsvoordelen zijn een privilege, die aan landen worden toegekend, geen recht".

Compromisloos klonk de leidende Democraat in de handelscommissie van het Huis van Afgevaardigden, Sandy Levin. "De in de komende maanden aflopende handelsprivileges voor Ecuador worden in geen enkel geval verlengd, indien het land Snowden asiel verleent", zei hij in de krant The Hill.

Volgens een Russische rechtsdeskundige kan Snowden zeer lang in de transitzone van Sjeremetjevo blijven. Indien de informant over een transitvisum beschikt, kunnen de Russische autoriteiten dat onder uitzonderlijke omstandigheden steeds weer verlengen, zei jurist Vladislav Kotsjerin in de krant Vedomosti.

Geen uitleveringsakkoord

Met de annulering van Snowdens reispas hebben de VS volgens hem precies zo'n uitzonderlijke omstandigheden gecreëerd, zei de advocaat. Bovendien bestaat er geen uitleveringsakkoord tussen Rusland en de VS. De vooraanstaande mensenrechtenactiviste Ljoedmila Aleksejeva wil dat Rusland een verblijfsvergunning aan Snowden verleent.

Barack Obama is niet van plan om gevechtsvliegtuigen naar Rusland te sturen om de klokkenluider op te halen. Dat zei de Amerikaanse president tijdens zijn Afrikareis in de Senegalese hoofdstad Dakar. "Ik ga geen vliegtuigen in de strijd gooien om een 29-jarige hacker op te halen". (Belga/AVE)

Op een persconferentie in Senegal liet de Amerikaanse president weten dat de gangbare diplomatieke kanalen moeten volstaan om te voldoen aan het uitleveringsverzoek van een 'crimineel' door Washington. Terwijl Barack Obama begon aan een tour langs drie Afrikaanse landen, loopt ondertussen het politieke geschil tussen de Verenigde Staten en Ecuador op. Amerikaanse Congresleden bedreigden het Zuid-Amerikaanse land publiekelijk met zware economische gevolgen indien een asielverzoek van de 30-jarige vluchteling wordt aanvaard. In dat geval zal een nakende verlenging van handelsprivileges voor het Andesland geblokkeerd worden, verklaarde voorzitter Robert Menendez van de Senaatscommissie voor buitenlandse aangelegenheden. De regering in Quito verzoekt de VS inmiddels, schriftelijk uit te leggen waarom Snowden geen asiel zou gegund mogen worden. Edward Snowden, die de voorbije weken omvangrijke spionage- en controleprogramma's van Amerikaanse en Britse geheime diensten naar de media had doorgespeeld, was eerder van Hongkong naar Moskou gevlogen. Daar zit hij zonder geldige reispas vast in de transitzone van de luchthaven Sjeremetjevo. Volgens de regering in Quito heeft hij in Ecuador asiel aangevraagd. 'Handelsprivileges niet verlengd'De VS waarschuwt alle landen die de informant helpen, voor "consequenties". "Onze regering zal landen niet belonen voor slecht gedrag", dreigde Menendez in een verklaring. "Handelsvoordelen zijn een privilege, die aan landen worden toegekend, geen recht". Compromisloos klonk de leidende Democraat in de handelscommissie van het Huis van Afgevaardigden, Sandy Levin. "De in de komende maanden aflopende handelsprivileges voor Ecuador worden in geen enkel geval verlengd, indien het land Snowden asiel verleent", zei hij in de krant The Hill. Volgens een Russische rechtsdeskundige kan Snowden zeer lang in de transitzone van Sjeremetjevo blijven. Indien de informant over een transitvisum beschikt, kunnen de Russische autoriteiten dat onder uitzonderlijke omstandigheden steeds weer verlengen, zei jurist Vladislav Kotsjerin in de krant Vedomosti. Geen uitleveringsakkoordMet de annulering van Snowdens reispas hebben de VS volgens hem precies zo'n uitzonderlijke omstandigheden gecreëerd, zei de advocaat. Bovendien bestaat er geen uitleveringsakkoord tussen Rusland en de VS. De vooraanstaande mensenrechtenactiviste Ljoedmila Aleksejeva wil dat Rusland een verblijfsvergunning aan Snowden verleent. Barack Obama is niet van plan om gevechtsvliegtuigen naar Rusland te sturen om de klokkenluider op te halen. Dat zei de Amerikaanse president tijdens zijn Afrikareis in de Senegalese hoofdstad Dakar. "Ik ga geen vliegtuigen in de strijd gooien om een 29-jarige hacker op te halen". (Belga/AVE)