Obama: ‘geen schijn van kans tegen klimaatopwarming zonder meewerking opkomende landen’

© Reuters

Tijdens zijn bezoek aan India – het derde land wat betreft de uitstoot van broeikasgassen – heeft Amerikaans president Barack Obama gezegd dat de wereld ‘geen schijn van kans maakt’ tegen de klimaatopwarming als grote opkomende landen niet meewerken.

De wereld heeft “geen schijn van kans” in de strijd tegen de klimaatopwarming als grote opkomende landen zoals India hun afhankelijkheid van fossiele energie niet beperken. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd in de Indiase hoofdstad New Delhi, op de laatste dag van zijn driedaags staatsbezoek aan het land.

‘Geen druk’

“Zelfs als landen als de Verenigde Staten hun uitstoot verminderen, als groeilanden zoals India – met een sterk groeiende energievraag – zich niet wenden tot meer propere energie, hebben we geen schijn van kans tegen de klimaatopwarming”, aldus Obama. India is wereldwijd het derde land wat betreft de uitstoot van broeikasgassen, na China en de Verenigde Staten.

In de aanloop naar de klimaattop van Parijs, eind dit jaar, raakten Washington en Peking het vorig jaar eens over een verminderde uitstoot, met serieuze verbintenissen. India daarentegen heeft nog geen enkele verbintenis afgesloten. Eerste minister Narendra Modi zegt daartoe “geen druk” te voelen en te willen handelen zonder dat het de inspanningen voor de ontwikkelingen van zijn land zou schaden.

“Internationale partners zijn, betekent ook een dringende internationale uitdaging aanpakken”, zei Obama nog. “Weinig landen zullen door de klimaatopwarming niet getroffen worden.” Obama heeft India ook aangemoedigd om een grote rol te spelen in Azië, waar China zijn invloed uitbreidt. De nieuwe Indiase premier, die in mei aan de macht kwam, heeft zich vastberadener getoond dan zijn voorganger over de Chinese invloed in de regio.

Vrijheid van godsdienst

De Amerikaanse president had het ook over de vrijheid van godsdienst, vrouwenrechten en de nood om elk kind dezelfde kansen te geven. “Onze wereld is het sterkst als we ieders waardigheid handhaven, ook die van onze vrouwen”, zei Obama. “Verschillende religies zijn voor mij als prachtige bloemen in een tuin”, citeerde hij nog Mahatma Gandhi.

Na India reist Obama door naar Saoedi-Arabië, waar hij een laatste eer gaat betuigen aan de vorige week overleden koning Abdullah. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content