Obama: ‘Geen excuses voor atoombom op Hiroshima’

Barack Obama © Belga Image

De Amerikaanse president Barack Obama zal zich bij zijn bezoek aan het Japanse Hiroshima niet verontschuldigen voor het droppen van de atoombom door de Verenigde Staten op de stad in 1945.

In een maandag door de Japanse televisiezender NHK uitgezonden interview antwoordde Obama op de vraag of zijn toespraak ook een excuus zou inhouden, dat dit niet het geval is.

Dat is de taak van historici, die beslissingen van toenmalige leiders taxeren, zei Obama volgens de Japanse vertaling. Hij brengt vrijdag als eerste zetelende Amerikaanse president een bezoek aan Hiroshima in aansluiting op de top van de zeven belangrijkste industrielanden, de G-7.

Lees het uitgebreide interview met Barack Obama, waarin hij uitvoerig praat over de moeilijke beslissingen in onder meer de kwestie van de Syrische burgeroorlog: ‘Fier dat ik Bashar al-Assad niet bombardeerde’

Na ruim zeven jaar in het ambt van president van de VS weet hij welke “uiterst moeilijke” beslissingen, vooral in geval van een oorlog, te vellen zijn, aldus Obama. In Hiroshima wil hij het wel hebben over hoe enorm veel leed de mensen tijdens de oorlog geleden hebben.

Tegelijkertijd wil hij “vooruitblikken en wijzen op de noodzakelijke menselijke handelwijze en verdere ontwikkeling van politieke systemen op basis van vrede en diplomatie”. Of hij bij zijn bezoek in Hiroshima overlevenden van de atoombom zal ontmoeten, is nog niet beslist, zei Obama tot slot. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content