Bekijk hier de video: Bin Laden bekijkt zichzelf op televisie

Bij de inval van de special forces in de villa van Osama bin Laden in Abbotabad, zijn naast stapels documenten ook videobestanden op computers in beslaggenomen. De regering Obama geeft daar nu vijf video's van vrij.

Home video
Op de videobeelden is onder meer te zien hoe Osama bin Laden naar het nieuws over hemzelf op televisie kijkt. Het bestand heeft veel weg van een home video. Osama bin Laden zit op de grond, gewikkeld in een kleed en kijkt naar een televisietoestel.

Zwarte baard
Op andere tapes spreekt Osama bin Laden recht in de camera. Hij roept op tot strijd tegen de Verenigde Staten en veroordeelt het kapitalisme. Op deze video's is zijn baard zwart geverfd om hem jonger te doen lijken.

Propaganda
Een woordvoerder van het Pentagon noemt de inbeslagname van de videobeelden een belangrijke stap in de strijd tegen het terrorisme. "De beelden tonen dat Osama bin Laden wel degelijk actief propaganda voerde voor Al Qaida en voor terreur tegen de Verenigde Staten. De villa waar bin Laden verbleef was niet zomaar zijn thuis maar een commandocentrum van Al Qaida.

Symbool
De regering Obama wil met de vrijgave van de video's het beeld tegenspreken van Osama bin Laden die enkel nog een symbool uit het verleden was en verder irrelevant was voor Al Qaida. (EE)

Bekijk hier de video: Bin Laden bekijkt zichzelf op televisieBij de inval van de special forces in de villa van Osama bin Laden in Abbotabad, zijn naast stapels documenten ook videobestanden op computers in beslaggenomen. De regering Obama geeft daar nu vijf video's van vrij.Home video Op de videobeelden is onder meer te zien hoe Osama bin Laden naar het nieuws over hemzelf op televisie kijkt. Het bestand heeft veel weg van een home video. Osama bin Laden zit op de grond, gewikkeld in een kleed en kijkt naar een televisietoestel.Zwarte baard Op andere tapes spreekt Osama bin Laden recht in de camera. Hij roept op tot strijd tegen de Verenigde Staten en veroordeelt het kapitalisme. Op deze video's is zijn baard zwart geverfd om hem jonger te doen lijken.Propaganda Een woordvoerder van het Pentagon noemt de inbeslagname van de videobeelden een belangrijke stap in de strijd tegen het terrorisme. "De beelden tonen dat Osama bin Laden wel degelijk actief propaganda voerde voor Al Qaida en voor terreur tegen de Verenigde Staten. De villa waar bin Laden verbleef was niet zomaar zijn thuis maar een commandocentrum van Al Qaida. Symbool De regering Obama wil met de vrijgave van de video's het beeld tegenspreken van Osama bin Laden die enkel nog een symbool uit het verleden was en verder irrelevant was voor Al Qaida. (EE)