Op het moment dat vele Amerikanen files trotseren en eindeloos vastzitten op luchthavens, aan de vooravond van Thanksgiving, moest president Barack Obama voor de verzamelde pers voor het laatst uitmaken aan welke kalkoen hij gratie zou verlenen.

Dit keer ging de keuze tussen 'Tater' en 'Tot'.

In de vorige zeven edities maakte Obama er een gewoonte van om zijn dochters Malia (18) en Sasha (15) in verlegenheid te brengen bij dergelijke gelegenheden, maar de twee tienerdochters lieten dit keer verstek gaan, en in hun plaats moesten twee jonge neven van Obama opdraven.

Obama zei wel dat zijn twee dochters er niet zomaar zouden van afkomen, en dreigde ermee om de traditie voort te zetten nadat hij in januari uit het Witte Huis vertrekt. Hij had zelfs een woordspeling klaar: "Geen kwestie van dat ik 'cold turkey' met deze gewoonte breek."

'Cold turkey' is een afkickterm, onder meer beroemd geworden door het gelijknamige liedje van John Lennon.

Vakantie op de boerderij

Sinds 1947 geeft de Nationale Kalkoenfederatie het Witte Huis een levende kalkoen voor Thanksgiving. Vele werden al opgegeten. Het verlenen van gratie aan een kalkoen is een traditie die begon in 1963, toen John F. Kennedy, vlak voor hij vermoord werd op 22 november, een kalkoen terugstuurde naar de boederij, met de woorden: "We laten deze nog wat groeien."

Uiteindelijk verleende Obama zowel 'Tot' als zijn vervanger 'Tater' gratie. Ze mogen hun dagen doorbrengen aan Virginia Tech University in Blacksburg, waar ze op de universiteitsboerderij zullen verblijven.

(Belga/RR)

Op het moment dat vele Amerikanen files trotseren en eindeloos vastzitten op luchthavens, aan de vooravond van Thanksgiving, moest president Barack Obama voor de verzamelde pers voor het laatst uitmaken aan welke kalkoen hij gratie zou verlenen.Dit keer ging de keuze tussen 'Tater' en 'Tot'. In de vorige zeven edities maakte Obama er een gewoonte van om zijn dochters Malia (18) en Sasha (15) in verlegenheid te brengen bij dergelijke gelegenheden, maar de twee tienerdochters lieten dit keer verstek gaan, en in hun plaats moesten twee jonge neven van Obama opdraven. Obama zei wel dat zijn twee dochters er niet zomaar zouden van afkomen, en dreigde ermee om de traditie voort te zetten nadat hij in januari uit het Witte Huis vertrekt. Hij had zelfs een woordspeling klaar: "Geen kwestie van dat ik 'cold turkey' met deze gewoonte breek." 'Cold turkey' is een afkickterm, onder meer beroemd geworden door het gelijknamige liedje van John Lennon. Sinds 1947 geeft de Nationale Kalkoenfederatie het Witte Huis een levende kalkoen voor Thanksgiving. Vele werden al opgegeten. Het verlenen van gratie aan een kalkoen is een traditie die begon in 1963, toen John F. Kennedy, vlak voor hij vermoord werd op 22 november, een kalkoen terugstuurde naar de boederij, met de woorden: "We laten deze nog wat groeien."Uiteindelijk verleende Obama zowel 'Tot' als zijn vervanger 'Tater' gratie. Ze mogen hun dagen doorbrengen aan Virginia Tech University in Blacksburg, waar ze op de universiteitsboerderij zullen verblijven.(Belga/RR)