President Barack Obama heeft geen goedkeuring van het Congres nodig om de Amerikaanse missie in Libië, onder leiding van de NAVO, voort te zetten. Dat zegt het Witte Huis.

De Amerikaanse militairen vervullen in Libië enkel een ondersteunende rol en dus gaat Obama zijn bevoegdheden niet te buiten, luidt het in een 32 pagina's tellend rapport dat aan het Congres werd bezorgd.

Kritiek

Het Congres zet Obama steeds meer onder druk wegens het Amerikaanse militaire engagement in Libië. Volgens de War Powers Act uit 1973 moet een president binnen de 60 dagen van het Congres groen licht krijgen voor een militaire tussenkomst of de troepen binnen de 90 dagen terugtrekken. Komend weekend duurt de operatie in Libië 90 dagen.

De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, riep Obama op om tegen vrijdag wettelijk te staven waarom hij bij het Congres nog geen toestemming voor de aanhoudende missie heeft gehaald.

Tien leden van het Huis van Afgevaardigden, zowel Democraten als Republikeinen, klagen Obama aan vanwege de niet door het Congres geautoriseerde actie in Libië.

Woensdag kwam het Witte Huis daarom met het rapport waarin het de rol in het Libische conflict rechtvaardigt. "De Amerikaanse militaire operatie in Libië komt niet overeen met 'vijandelijkheden' zoals beschreven in de War Powers Act", luidt het.

Kostprijs

Uit het rapport blijkt ook dat de militaire en humanitaire operaties in Libië de VS tot nu toe meer dan 715 miljoen dollar (ruim 500 miljoen euro) hebben gekost. De kosten zullen naar verwachting oplopen tot 1,1 miljard dollar tegen eind september. (Belga/KVDA)

President Barack Obama heeft geen goedkeuring van het Congres nodig om de Amerikaanse missie in Libië, onder leiding van de NAVO, voort te zetten. Dat zegt het Witte Huis. De Amerikaanse militairen vervullen in Libië enkel een ondersteunende rol en dus gaat Obama zijn bevoegdheden niet te buiten, luidt het in een 32 pagina's tellend rapport dat aan het Congres werd bezorgd. Kritiek Het Congres zet Obama steeds meer onder druk wegens het Amerikaanse militaire engagement in Libië. Volgens de War Powers Act uit 1973 moet een president binnen de 60 dagen van het Congres groen licht krijgen voor een militaire tussenkomst of de troepen binnen de 90 dagen terugtrekken. Komend weekend duurt de operatie in Libië 90 dagen. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, riep Obama op om tegen vrijdag wettelijk te staven waarom hij bij het Congres nog geen toestemming voor de aanhoudende missie heeft gehaald. Tien leden van het Huis van Afgevaardigden, zowel Democraten als Republikeinen, klagen Obama aan vanwege de niet door het Congres geautoriseerde actie in Libië. Woensdag kwam het Witte Huis daarom met het rapport waarin het de rol in het Libische conflict rechtvaardigt. "De Amerikaanse militaire operatie in Libië komt niet overeen met 'vijandelijkheden' zoals beschreven in de War Powers Act", luidt het.Kostprijs Uit het rapport blijkt ook dat de militaire en humanitaire operaties in Libië de VS tot nu toe meer dan 715 miljoen dollar (ruim 500 miljoen euro) hebben gekost. De kosten zullen naar verwachting oplopen tot 1,1 miljard dollar tegen eind september. (Belga/KVDA)