Ondanks hun meningsverschillen inzake Syrië roepen Obama en Poetin op tot "een onmiddellijk einde aan het geweld." Ze deden hun oproep na een twee uur lange ontmoeting in de marge van de G20-top in Los Cabos (Mexico).

Rusland is een traditionele bondgenoot van het regime van de Syrische leider Bashar Al-Assad. De VS vindt dat Assad moet aftreden. Rusland is ook de grootste wapenleverancier van het Syrische regime.

Misdaad tegen de menselijkheid

Terwijl het vredesplan van de speciale VN-gezant Kofi Annan op sterven na dood is, debatteert de VN-Veiligheidsraad, waar de VS en Rusland lijnrecht tegenover elkaar staan, dinsdag opnieuw over Syrië. Vanwege het aanhoudende geweld is de missie van de VN-waarnemers in dat land tot nader order stopgezet.

Volgens een Syrische NGO zijn 70 mensen - vooral burgers - gedood toen Syrische regeringstroepen dorpen aanvielen nabij de steden Homs en Damascus. De VN spreekt van "misdaden tegen de menselijkheid" en roept op om het gebruik van zware wapens en luchtbombardementen onmiddellijk stop te zetten.

Poetin, wiens land gekant is tegen een verderstrekkend VN-mandaat in Syrië, zei "meerdere punten van overeenkomst" te hebben gevonden met Obama. "We zijn verenigd in de overtuiging dat het Syrische volk zijn toekomst moet kunnen kiezen op een onafhankelijke en democratische wijze", stelden beide leiders in een gezamenlijke verklaring.

Oorlogsbodems

Volgens het Russische persagentschap Interfax zijn drie Russische oorlogsschepen op weg naar de Syrische haven Tartus, de enige Russische marinebasis in de regio. De door Interfax geciteerde anonieme Russische marinebron zei dat ze daarheen gaan om Russische burgers in Syrië te beschermen.

De oorlogsschepen zouden grondtroepen bij zich hebben die Russen in Syrië kunnen evacueren. In Syrië zijn ook Russische militaire adviseurs aanwezig. De oorlogsbodems kunnen de zoveelste onvoorspelbare factor worden in het escalerende conflict, schrijft de Amerikaanse krant The New York Times. (Belga/TV)

Ondanks hun meningsverschillen inzake Syrië roepen Obama en Poetin op tot "een onmiddellijk einde aan het geweld." Ze deden hun oproep na een twee uur lange ontmoeting in de marge van de G20-top in Los Cabos (Mexico). Rusland is een traditionele bondgenoot van het regime van de Syrische leider Bashar Al-Assad. De VS vindt dat Assad moet aftreden. Rusland is ook de grootste wapenleverancier van het Syrische regime. Misdaad tegen de menselijkheid Terwijl het vredesplan van de speciale VN-gezant Kofi Annan op sterven na dood is, debatteert de VN-Veiligheidsraad, waar de VS en Rusland lijnrecht tegenover elkaar staan, dinsdag opnieuw over Syrië. Vanwege het aanhoudende geweld is de missie van de VN-waarnemers in dat land tot nader order stopgezet. Volgens een Syrische NGO zijn 70 mensen - vooral burgers - gedood toen Syrische regeringstroepen dorpen aanvielen nabij de steden Homs en Damascus. De VN spreekt van "misdaden tegen de menselijkheid" en roept op om het gebruik van zware wapens en luchtbombardementen onmiddellijk stop te zetten. Poetin, wiens land gekant is tegen een verderstrekkend VN-mandaat in Syrië, zei "meerdere punten van overeenkomst" te hebben gevonden met Obama. "We zijn verenigd in de overtuiging dat het Syrische volk zijn toekomst moet kunnen kiezen op een onafhankelijke en democratische wijze", stelden beide leiders in een gezamenlijke verklaring. Oorlogsbodems Volgens het Russische persagentschap Interfax zijn drie Russische oorlogsschepen op weg naar de Syrische haven Tartus, de enige Russische marinebasis in de regio. De door Interfax geciteerde anonieme Russische marinebron zei dat ze daarheen gaan om Russische burgers in Syrië te beschermen. De oorlogsschepen zouden grondtroepen bij zich hebben die Russen in Syrië kunnen evacueren. In Syrië zijn ook Russische militaire adviseurs aanwezig. De oorlogsbodems kunnen de zoveelste onvoorspelbare factor worden in het escalerende conflict, schrijft de Amerikaanse krant The New York Times. (Belga/TV)