Bij de start van de top van de Amerikaanse landen in Panama hebben de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Cubaanse ambtgenoot Raul Castro elkaar na een korte begroeting de hand geschud. Dat meldt Bernadette Meehan, woordvoerster van de Amerikaanse nationale veiligheidsraad NSC.

Ook op de Amerikaanse nieuwszender CNN worden beelden van de begroeting getoond.

Zaterdag moet er ook een rechtstreeks gesprek tussen de twee leiders plaatsvinden.

Cuba en de VS hadden eind vorig jaar tot verrassing van velen aangekondigd dat ze hun relaties - 'politiek en menselijk' - willen normaliseren. De twee landen onderhielden al sinds 1961 geen diplomatieke betrekkingen meer.

Het was de broer van Raoul, de legendarischeFidel Castro, die de Cubaanse dictator Fulgencio Batista van de macht verdreef. Batista had de steun van de VS. Castro hing in volle Koude Oorlog zijn huig al snel richting Sovjetunie, ook al was hij aanvankelijk eerder nationalistisch dan communistisch.

Castro installeerde in Cuba een autoritair communistisch regime, dat kritiek kreeg omwille van beperkte politieke vrijheden. Daartegenover stond dan weer een relatieve welvaart en een zeer hoge alfabetiseringsgraad onder de Cubaanse bevolking. De Cubaanse gezondheidszorg is ook een begrip. Zo kreeg toenmalig Amerikaans president George W. Bush in 2005 van Castro 1.586 dokters en 26 ton medicatie aangeboden, om de ravage die orkaan Katrina had aangericht te helpen bestrijden.

Dat Cuba het economisch moeilijk had, wordt ook toegeschreven aan het embargo van de VS op Cuba.

Tweede keer

Barack Obama en Raoul Castro, presidenten van Amerika en Cuba, geven een historische handdruk op de herdenkingsdienst voor voormalig Zuid-Afrikaans president Nelson Mandela., /
Barack Obama en Raoul Castro, presidenten van Amerika en Cuba, geven een historische handdruk op de herdenkingsdienst voor voormalig Zuid-Afrikaans president Nelson Mandela. © /

Obama en Raul Castro hadden elkaar in december 2013 wel al eens ontmoet in Johannesburg, tijdens de herdenkingsceremonie bij het overlijden van Nelson Mandela. Ook toen hebben de twee elkaar de hand geschud. De beelden daarvan gingen viraal.

Obama heeft vrijdagavond, vóór zijn gesprek met de Cubaanse leider, nog een ontmoeting gehad met Cubaanse oppositieleden, zo meldt het Witte Huis.

Voor aanvang van de top van de Amerikaanse landen in Panama nam de Amerikaanse president nog deel aan een forum van middenveldorganisaties uit Latijns-Amerika en de Caraïben.

Daar vond ook een ontmoeting plaats met de Cubaanse dissidenten Manuel Cuesta Morúa, Laritza Diversent en met nog dertien andere activisten. Ook de staatshoofden van Costa Rica en Uruguay waren daarbij aanwezig.

Veel Cubaanse dissidenten wonen in de VS, voornamelijk in Miami.

Bij de start van de top van de Amerikaanse landen in Panama hebben de Amerikaanse president Barack Obama en zijn Cubaanse ambtgenoot Raul Castro elkaar na een korte begroeting de hand geschud. Dat meldt Bernadette Meehan, woordvoerster van de Amerikaanse nationale veiligheidsraad NSC.Ook op de Amerikaanse nieuwszender CNN worden beelden van de begroeting getoond. Zaterdag moet er ook een rechtstreeks gesprek tussen de twee leiders plaatsvinden. Cuba en de VS hadden eind vorig jaar tot verrassing van velen aangekondigd dat ze hun relaties - 'politiek en menselijk' - willen normaliseren. De twee landen onderhielden al sinds 1961 geen diplomatieke betrekkingen meer. Het was de broer van Raoul, de legendarischeFidel Castro, die de Cubaanse dictator Fulgencio Batista van de macht verdreef. Batista had de steun van de VS. Castro hing in volle Koude Oorlog zijn huig al snel richting Sovjetunie, ook al was hij aanvankelijk eerder nationalistisch dan communistisch. Castro installeerde in Cuba een autoritair communistisch regime, dat kritiek kreeg omwille van beperkte politieke vrijheden. Daartegenover stond dan weer een relatieve welvaart en een zeer hoge alfabetiseringsgraad onder de Cubaanse bevolking. De Cubaanse gezondheidszorg is ook een begrip. Zo kreeg toenmalig Amerikaans president George W. Bush in 2005 van Castro 1.586 dokters en 26 ton medicatie aangeboden, om de ravage die orkaan Katrina had aangericht te helpen bestrijden.Dat Cuba het economisch moeilijk had, wordt ook toegeschreven aan het embargo van de VS op Cuba. Obama en Raul Castro hadden elkaar in december 2013 wel al eens ontmoet in Johannesburg, tijdens de herdenkingsceremonie bij het overlijden van Nelson Mandela. Ook toen hebben de twee elkaar de hand geschud. De beelden daarvan gingen viraal.Obama heeft vrijdagavond, vóór zijn gesprek met de Cubaanse leider, nog een ontmoeting gehad met Cubaanse oppositieleden, zo meldt het Witte Huis.Voor aanvang van de top van de Amerikaanse landen in Panama nam de Amerikaanse president nog deel aan een forum van middenveldorganisaties uit Latijns-Amerika en de Caraïben. Daar vond ook een ontmoeting plaats met de Cubaanse dissidenten Manuel Cuesta Morúa, Laritza Diversent en met nog dertien andere activisten. Ook de staatshoofden van Costa Rica en Uruguay waren daarbij aanwezig. Veel Cubaanse dissidenten wonen in de VS, voornamelijk in Miami.