Obama eist geloofwaardige machtsoverdracht

© Reuters

Hij roept de Egyptische leiders op klaarheid te scheppen over Mubaraks plannen.

Barack Obama vindt de aangekondigde machtsoverdracht van zijn Egyptische president Hosni Mubarak onvoldoende. De Amerikaanse president roept de Egyptische leiders op klaarheid te scheppen over de plannen van Mubarak.

“Te veel Egyptenaren zijn nog altijd niet overtuigd dat de regering het ernstig meent met een overgang naar de democratie”, zei Obama in een mededeling na de tv-speech van Mubarak.

Anticlimax

In een toespraak op de Egyptische staatstelevisie kondigde Mubarak donderdagavond, tegen alle verwachtingen in, aan dat hij niet aftreedt vóór de verkiezingen in september. Hij beloofde wel enkele bevoegdheden over te dragen aan vicepresident Omar Suleiman, maar meer details ontbreken.

“Het Egyptische volk heeft de verzekering gekregen dat er een machtsoverdracht zal plaatsvinden, maar het is nog niet duidelijk dat deze overdracht onmiddellijk zal plaatsvinden en betekenisvol en voldoende zal zijn”, aldus Obama.

“De Egyptische regering moet een geloofwaardige, concrete en rechtlijnige weg uitstippelen naar een echte democratie en ze heeft die gelegenheid nog niet te baat genomen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content